Tina Maze, dvakratna olimpijska zmagovalka, je bila med tistimi, ki so manjkali na predstavitvi, ker je na pripravah v Hintertuxu pred uvodno tekmo svetovnega pokala alpskih smučark v avstrijskem Söldnu, kjer bodo slovenske barve na sobotnem veleslalomu zastopale še trenutno nekoliko bolna Ana Drev, Katarina Lavtar in Tina Robnik ter dan pozneje Žan Kranjec in Mišel Žerak. Večina ostalih tekmovalcev in tekmovalk ima do prvih tekem še kakšen mesec dni.

"Na SZS imamo kar nekaj težav, glede na ekipo, ki je tu zbrana, pa lahko računamo na uspešna leta in vrhunske izide tudi naprej," je uvodoma dejal Enzo Smrekar. Želi si, da bi po olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je Slovenija osvojila rekordnih osem medalj, finančnim težavam navkljub tudi v sezoni svetovnih prvenstev slovensko smučanje dosegalo vrhunske izide.

Mazejeva izvrstno pripravljena, optimistični tudi skakalci

Tina Maze kondicijsko zelo dobro pripravljena pričakuje novo sezono, po kateri se spogleduje s tekmovalnim premorom. Pod vodstvom novega trenerja Italijana Valeria Ghirardija bo enaintridesetletnica znova napadala vrh v svetovnem pokalu, na svetovnem prvenstvu februarja v Vailu pa bo branila zlato superveleslalomsko ter srebrni medalji v superkombinaciji in veleslalomu iz SP leta 2013 v Schladmingu. Visoke cilje imajo tudi preostali letošnji dobitniki olimpijskih odličij skakalec Peter Prevc, deskar Žan Košir, tekačica Vesna Fabjan in biatlonka Teja Gregorin.

Prevc je dejal, da njegovi olimpijski odličji predstavljajo breme pričakovanj, vendar pa tudi motivacijo za cilje v nadaljevanju kariere. Ni še povsem prepričan v svojo tehnično pripravljenost, vendar pa je do prvih tekem še nekaj časa. Jernej Damjan si želi ohraniti vrhunsko formo po zmagi na poletni veliki nagradi tudi v zimski sezoni, pred katero pa je po poškodbi, ki mu je preprečila vrhunske nastope v Sočiju, že povsem zdrav in optimistično usmerjen izkušeni Robi Kranjec. Tudi slovenske skakalke si želijo stopati na zmagovalne stopničke.

Teja Gregorin z visokimi cilji

S potekom priprav so zadovoljni v taboru biatloncev, ki so tako kot minule sezone tudi letos večino tekaškega treninga opravili na rolkah. "V svetovnem pokalu skoraj ne morejo verjeti, da poleti vse stavimo na rolke in ne delamo na ledenikih. A saj veste kako je, takšne priprave so zelo drage, pa še na slabo vreme lahko naletiš. Sicer pa je največja sprememba odsotnost Tomaša Kosa, tako da zdaj sam bdim še nad strelskim treningom," je povedal glavni trener Uroš Velepec.

Tudi bronasta z olimpijskih iger v Sočiju Teja Gregorin je kot največjo spremembo poudarila prav na strelskem delu. "Da, tega je bilo letos veliko več. Naš cilj je, da se približamo Norvežanom, Francozom, ki so sposobni konstantno dobro streljati. Veliko nabojev smo porabili, upam, da obrodijo sadove," pa je povedala Gregorinova, ki ima v sezoni dva velika cilj. Visoko uvrstitev na domači tekmi na Pokljuki konec decembra in na svetovnem prvenstvu konec marca. "Vrhunca bosta dva, a menim, da je med njima dovolj časa, da si odpočijemo in dvignemo formo."

Za Žana Koširja olimpijske igre samo še spomini

Deskar Žan Košir si kakšnega posebnega spoštovanja ostalih tekmovalcev, ker bo novo sezono odprl kot nosilec olimpijske kolajne, ne obeta: "To so danes zame samo še spomini. Na olimpijske igre bom skušal čim prej pozabiti. Nova sezona je pred vrati, vmes je minilo pol leta, tako da sem že pozabil, kako je sploh še tekmovati. Zato mi bo že v izziv, da vidim, ali sem sposoben nadaljevati tam, kjer sem končal in ali bom še celo lahko kaj izboljšal. Zagotovila ni, neke bližnjice tudi ne."

Fabjanova zaradi bolezni trenirala manj

Marko Gracer je v tekaški ekipi izpostavil februarsko svetovno prvenstvo, kjer je na sporedu tudi klasični sprint. Vesna Fabjan je v Sočiju osvojila bron, pritiska pa zaradi tega ne čuti. "Precej treninga sem izgubila zaradi bolezni in obveznosti do pokroviteljev, a smo že na pravem tiru. Imam še neizpolnjene cilje v svetovnem pokalu, kjer želim v sprintih osvajati najvišja mesta," je dejala Fabjanova.

Nordijski kombinatorec Marjan Jelenko načrtuje nadaljnji razvoj in preboj čim bližje svetovnemu vrhu. S položajem v zvezi pa niso zadovoljni smučarji krosisti, ki zaenkrat v rokah držijo le škarje, platna pa ne. "Zapleta se, vem, da Filip Flisar trenira, a skupnih priprav nam ni uspelo speljati. Kot vedno, se zatika pri denarju. Upam, da v treh ali štirih dneh rešimo, če ne, bo sezona splavala po vodi," je povedal Primož Vrhovnik, ki bo imel v svetovnem pokalu, ob ustrezni finančni podpori, še Blaža Ogorevca.