V Afriki je zaradi ebole umrlo že več kot 4500 ljudi. V Liberiji, Sierri Leone in Gvineji virus še vedno ni pod nadzorom, tako da Nigerija nikakor ni imuna na še en izbruh, ki bi lahko sledil.

»Ebolo je mogoče nadzorovati, mogoče jo je premagati. To smo videli v Nigeriji,« je za Time dejal tamkajšnji minister za zdravje Onyebuchi Chukwu. »Če se bodo pojavili novi primeri, se bo Nigerija pripravljena in sposobna z njimi soočiti, tako kot smo storili v tem primeru,« je dodal.

Preden je WHO razglasila, da v državi ebole ni več, je preverila in aktivno iskala vse mogoče kazalnike ter po testih (kjer je obstajal sum) ugotovila, da so rezultati vseh negativni.

V Nigeriji so imeli 20 okuženih ljudi, in sicer po tem, ko je nek moški priletel v Lagos in se zgrudil na letališču. Okužili so se tudi zdravstveni delavci, ki so ga oskrbovali. Do zdaj je zaradi ebole v Nigeriji umrlo osem ljudi, kar je zelo majhno število, če ga primerjamo z več tisoč smrtnimi primeri v ostalih državah. Zdravstveni sistem v tej državi naj bi deloval precej dobro, vendar strokovnjaki izražajo skrb predvsem v primeru, če bi se virus pojavil v katerem izmed barakarskih naselij.

Za ogled celotnega zemljevida si prenesite prispevek "Epidemija ebole" kot PDF datoteko.