"Tokratni ljubljanski maraton bo poseben tudi zato, ker bomo prvič začeli tudi z ozaveščanjem udeležencev maratona o škodljivostih dopinga, naključno izžrebane udeležence pa bomo tudi testirali. Na podlagi pravil bodo odvzete morebitne zmage in doseženi izidi. Rekreativni športniki se sicer ne obravnavajo enako kot tekmovalni športniki. Toda tudi zmage v rekreaciji, ki so dosežene z goljufijami, ne morejo biti verodostojne. Glavnina dela pa bo usmerjena na preventivo in ozaveščanje v sklopu dogodkov na Gospodarskem razstavišču," je pojasnil direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloado) Jani Dvoršak.

Izberi pravo pot

Predstavniki Sloado bodo tako aktivni že v dnevih pred maratonom, ko bodo s projektom Izberi pravo pot na maraton skušali opozoriti splošne in športne javnosti o nevarnostih dopinga in boju proti prepovedanim poživilom. V sklopu sejma Tečem se bo Sloado predstavila s stojnico, kjer bodo udeležencem na voljo informativna gradiva, protidopinški kviz, mladi protidopinški ambasadorji pa bodo odgovarjali na vprašanja s področja boja proti dopingu. Med tekače bodo razdelili prek 2000 silikonskih zapestnic in tekaških majic s sloganom Sem na pravi poti, podpiram čist šport.

Doping sicer največkrat povezujejo z vrhunskim, profesionalnim športom. Na žalost pa dopinga ne uporabljajo le športniki, ki se borijo za medalje na najvišji ravni tekmovanj, ampak tudi rekreativni športniki. Boj proti dopingu je bil do sedaj v Sloveniji namenjen zgolj ozkemu krogu ljudi, mladim perspektivnim športnikom in vrhunskim športnikom, rekreativni športniki pa so bili zaradi omejenih sredstev Sloado zapostavljeni, saj se ni izvajalo programov ozaveščanj, ki bi bili neposredno namenjeni njim oziroma bi se izvajali na rekreativnih prireditvah.

Doping uporablja kar 20 odstotkov rekreativcev

Kljub temu, da raziskav s področja dopinga v rekreativnem športu ni prav veliko, obstoječe raziskave pričajo o zlorabah prepovedanih snovi tudi na rekreativni ravni. V zadnjih dvajsetih letih naj bi se zloraba prepovedanih snovi med rekreativnimi športniki s petih povečala na 20 odstotkov. Razlogi za uporabo dopinga med rekreativci temeljijo predvsem na osebnostnih lastnostih posameznika ter dostopnosti, saj so prepovedane snovi prek spleta dostopne praktično vsakomur.

Uporaba dopinga pri rekreativnih športnikih ne pomeni goljufanje v smislu kršenja pravil, temveč goljufanje samega sebe, ko z uporabo prepovedanih snovi nekdo na nepošten način doseže boljše rezultate, kot bi jih sicer. Bistvo rekreativnega športa ni zmaga za vsako ceno, temveč zdrav način življenja.