Virtualno obdukcijo so izvedli s pomočjo računalnika, ki je opravil kar 2000 skeniranj. Poleg tega so raziskovalci opravili še DNK analizo in ugotovili, da sta bila Tutankamonova starša brat in sestra. Ravno zaradi tega naj bi imel vodja Egipta fizične in hormonske posledice, ki so vodile v prezgodnjo smrt.

Številni miti pravijo, da je Tutankamon umrl zaradi poškodb, ki jih je dobil med dirkanjem z vozom. Na njegovem truplu so našli poškodbe na lobanji in drugih kosteh. Znanstveniki so po novih raziskavah prepričani, da je umrl zaradi dedne bolezni, pred smrtjo pa si je poškodoval samo koleno. Zaradi krive noge, s katero se je najbrž že rodil, pa naj sploh ne bi mogel dirkati.

Nove raziskave je podkrepilo tudi dejstvo, da so v Tutankamonovi grobnici odkrili 130 različnih palic za pomoč pri hoji.

Albert Zink z inštituta za mumije in ledene može v Italiji je v dokumentarni oddaji na BBC razkril, da je imel Tutankamonov oče Akhenaten – znan tudi kot heretik – razmerje s svojo sestro. Čeprav incest v antičnem Egiptu ni bil nič nenavadnega, se takrat niso zavedali zdravstvenih težav, s katerimi so se rodili potomci iz takšnih zvez.