Stari in novi piranski župan Peter Bossman (SD), ki so ga v drugem krogu podprli tudi SMC, Oljka in DeSUS, je povedal, da je verjel v zmago na županskih volitvah. »Očitno naši občani hočejo biti samostojna občina, nočejo, da bi nas Koper nadvladal,« je poudaril Bossman.

O predvolilni kampanji je Bossman povedal, da je bila ta ena od najbolj umazanih v Sloveniji; v njej je bilo veliko blatenja in diskreditacij. »Ljudje ne marajo negativne kampanje,« je dodal. V volilnem štabu zmagovalca je bilo zelo veselo, Bossmanu, ki je izide volitev dočakal v družbi žene in hčere, so čestitali tudi številni občani.

Jeretič: V občinskem svetu bomo konstruktivni

Nedaleč stran je bilo vzdušje v štabu poraženega Sebastjana Jeretiča (Slovenija za vedno), ki je kasneje vendarle segel Bossmanu v roko in mu čestital za zmago, precej tišje. Jeretič je ocenil, da očitno ni prepričal ljudi, »da bi bile spremembe boljše od aktualne politike«. Kljub temu pravi, da ni razočaran, saj je dal vse od sebe.

Tudi Jeretič je potrdil, da je bila kampanja zelo ostra in da je bilo precej pritiskov. »Zato sem res še posebej hvaležen tistim, ki so se tudi javno izpostavili zame,« je dodal.

Vsi občinski svetniki SZV in sestrske stranke Piran je naš so po Jeretičevih besedah »dobri, pošteni, pozitivni ljudje, ki bodo zagotovo konstruktivni in bodo po svojih močeh prispevali k razvoju občine«. Za naprej Jeretič še nima načrtov, za zdaj pa ostaja svetovalec koprskega župana Borisa Popoviča. Ta je tudi prišel v Jeretičev štab in izrazil svojo podporo. Jeretič se je zanjo zahvalil in dodal, da gre za predsednika stranke (Slovenija za vedno), »ki je na teh volitvah začela svojo pot in jo bo verjetno tudi nadaljevala na naslednjih parlamentarnih«.

Bossman že ima koalicijo

V 25-članskem piranskem občinskem svetu tri mesta pripadajo predstavnikom italijanske manjšine, večino pa bo imela koalicija, ki podpira Bossmana. SD bo imel namreč osem svetnikov, SMC tri, Oljka in DeSUS pa po dva. Jeretičeva Slovenija za vedno je dobila pet mandatov, še enega pa sestrska lista Piran je naš. En mandat je dobila SDS.

Bossman se je rodil leta 1955 v Gani, leta 1977 je prišel v Slovenijo, kjer je zaključil študij medicine. Leta 1986 se je preselil v Lucijo, kjer je do izvolitve delal kot zdravnik. Leta 2010 je kot eno največjih presenečenj tedanjih lokalnih volitev postal prvi temnopolti župan v Sloveniji. sta