Čestitke in opozorila

Kangler je priznal poraz, obenem pa je ocenil, da ga je takšen rezultat rehabilitiral, »še posebej zaradi zelo negativne predvolilne kampanje, ki jo je vodil nasprotnikov štab«. Kljub temu je čestital Fištravcu. V isti sapi je napovedal črne oblake nad Mariborom in poglabljanje finančne luknje v mestnem proračunu. Opozoril je še na županove predvolilne obljube, predvsem na tisto smelo, da bo Mariboru zagotovil 5000 delovnih mest. Zaradi stečaja Športnega centra Pohorje jih bo pravzaprav moral zagotoviti še dodatnih 500, je pripomnil razvpiti politik iz Dupleka.

Ali bo v prihodnje še aktiven v politiki, Kangler ni želel napovedati. Je pa izpostavil, da bo v prihodnje imel veliko dela zaradi mnogoterih kazenskih postopkov. Med drugim bo skušal oprati krivdo v ponovljenem sojenju zaradi nelegalne dodelitve službenega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita.

Fištravcu blizu DeSUS

Preden je s svojim štabom nazdravil s penino, je Fištravec ponovil oceno, da je izid drugega kroga volitev demokratično očistil Maribor. »Mariborčani so se odločili za prihodnost,« je ocenil. »Maribor se ne pusti ustrahovati.« Napovedana delovna mesta naj bi po njegovih besedah zagotovili tuji naložbeniki, ki jih bo podprla država. Obljublja tudi več javnih del in bolj tržno obnašanje javnih podjetij.

V 45-članskem mestnem svetu bo Fištravec z naskokom največja politična moč s kar 17 svetniki in svetnicami. Večina med njimi je političnih analfabetov. Listo 57-letnega antropozofa in doktorja sociologije bodo zastopale takšne »avtoritete«, kot so Mišo Stevanovič, tekmovalec iz resničnostih šovov Bar in Big Brother, trener fitnesa Vitja Sikošek, radijski moderator Sašo Papp, vinogradnica Tjaša Mikuž... S kom bodo šli v koalicijo, še ni znano, najbližje so si s stranko DeSUS, ki ima v mestnem svetu štiri mandate. Do večine torej županovim manjkata samo še dva glasova.