Trbovlje bo v prihodnjih štirih letih s svojo Listo za naše Trbovlje vodila Jasna Gabrič, v prejšnjem mandatu podžupanja. Z dobrimi 55 odstotki oziroma 700 glasovi več je zmagala proti Borutu Dolancu, kandidatu SDS, ki je prejel 44,73 odstotka glasov. Svoj glas je na včerajšnjih volitvah oddalo 6819 Trboveljčanov oziroma 46,17 odstotka volilnih upravičencev, enako kot v prvem krogu volitev.

V SD niso podprli nikogar

Podobno kot pred štirimi leti, ko je v Trbovljah prav tako bil drugi krog, tudi tokrat do zadnjega ni bilo mogoče napovedati, kdo bo sedel na županski stolček. Leta 2010 je bilo med kandidatoma le šest glasov razlike, ker je bila bitka vse do zadnjega tesna tudi med Gabričevo in Dolancem, je bilo tudi pri njiju pričakovati le majhno razliko v glasovih. Po prvem krogu je bilo prav tako veliko ugibanj, kako se bodo v drugem krogu porazdelili glasovi tretjeuvrščenega Sebastjana Ledineka, SD, ki je prejel 1399 glasov.

Vsi so čakali, ali bodo v SD podprli Gabričevo, ki je v resnici nikoli niso marali, a je vsaj kandidatka levice, ali Dolanca, ki so mu priznavali vsaj izkušnje iz gospodarstva, čeprav so ideološko drugače usmerjeni. Vendar so se po pogovorih z obema kandidatoma odločili, da ne bodo podprli nobenega. Gabričevo so uradno podprli LDS, SMC in ZaAB, Dolanca pa DeSUS, poleg tega je bil vesel tudi podpore nekdanjega župana Trbovelj Bogdana Baroviča. A se mu ta račun, v katerega je štel še svoje gospodarske sposobnosti, predvsem kot direktor stanovanjskega podjetja Spekter, ni izšel.

Na vrsti je težavno iskanje podpore

Gabričevo veseli predvsem, da je bilo na koncu toliko glasov razlike in da so se Trboveljčani opredelili z večjo razliko kot pred štirimi leti. »Danes praznujemo, ker nam je uspelo tisto, za kar bi pred pol leta marsikdo rekel, da nam ne more. Zavedamo se, da je pred nami veliko dela in velika odgovornost, a verjamemo, da bomo zmogli in uspešno sodelovali z vsemi, ki so šli na volitve,« je bil prvi odziv nove županje. Dodala je, da je sama pri sebi o podžupanskih mestih že razmišljala, uradno pa se o tem še niso z nikomer pogovarjali. »Vse bo jasno v prihodnjih dneh,« je dejala Gabričeva, ki pričakuje, da bo tudi v občinskem svetu, kjer bo le stežka dobila večino, prevladal razum in da bodo dobre projekte podprli tako v koaliciji kot v opoziciji.