Po torkovi boleči zaušnici, ko so v Tivoliju kar z 1:8 izgubili proti Linzu, so imeli hokejisti Olimpije do včeraj dovolj časa za temeljito pripravo za gostovanje v Gradcu. To je bila za Ljubljančane še ena v seriji zahtevnih preizkušenj, a tokrat od presenečenja niso bili prav veliko oddaljeni. Ob porazu s 4:5 jim je za izenačenje zmanjkalo časa in idej.

V zeleno-belem dresu sta se prvič v novi sezoni predstavila Andrej Hebar in Tom Zanoški, ki sta v Ljubljani na preizkušnji. Prvi je moral že v uvodni tretjini na šivanje obraza v predelu očesa, drugi pa je kot podajalec sodeloval pri treh golih. Zaradi bolezni vratarja Andyja Chioda je priložnost od prve minute dobil Aleš Sila. Priče dogajanja v Gradcu pravijo, da bi lahko vsaj pri dveh zadetkih posredoval bolje. Kako bi se tekma razpletla, če bi v golu stal Chiodo, ne bomo nikdar izvedeli.

Olimpija je v Gradcu ob začetku zadnje tretjine zaostajala že z 1:5, ko je kazalo na nov polom najmlajše zasedbe v EBEL. Ljubljančanom do tedaj ni šlo prav nič od rok, najlepši priložnosti sta zamudila Aljaž Uduč in rekonvalescent Rok Leber. Občinstvo je ob tako visokem vodstvu domačega moštva že vnaprej vpisalo novi dve točki, a so slovenski prvaki poskrbeli za vroče nadaljevanje. Hunter Bishop, David Planko in Gregor Koblar so bili v glavnih vlogah pri lovljenju nemogočega, da so se Gradcu zatresle hlače. Pri zaostanku za gol so imeli gostje še deset minut časa za izenačenje, najbližje golu je bil Žiga Pešut, a je streljal mimo leve vratnice. Avstrijci so skušali umiriti strasti s pol minute odmora in se ubranili tudi v zadnji minuti, ko je Sila (pred tem sta ga v eni od akcij grobo zrušila kar dva igralca) zapustil vrata.

»Res je, da smo si privoščili velik zaostanek, a smo se s srčnostjo vrnili v igro za aktiven rezultat. Predstava v Gradcu nas lahko opogumlja za nadaljevanje prvenstva. Moramo biti le bolj disciplinirani in igrati enostavneje,« je povedal visokorasli branilec Kyle Medvec. Olimpija bo prihodnjo tekmo odigrala v četrtek, ko bo v Tivoliju gostoval prvak iz Bolzana. Italijanom v tej zimi ne gre vse po načrtih. Ker imajo slabši igralski kader kot v zadnji šampionski sezoni, se bo Ljubljančanom po štirih zaporednih porazih odprla realna možnost za osvojitev novega para točk.

EBEL, 12. krog: Gradec – Olimpija 5:4 (2:0, 2:1, 1:3, gledalcev 2000; 1:0 Latendresse 13, 2:0 Jyrkkiö 14/PP1, 3:0 Kelly 32, 3:1 Bishop 34, 4:1 Lassen 40, 5:1 Scofield 42, 5:2 Bishop 44, 5:3 Planko 48, 5:4 Koblar 51), KAC – Bolzano 2:1, Beljak – Dunaj 0:3, Salzburg – Alba 4:6, Innsbruck – Dornbirn 3:2 po kazenskih strelih, Linz – Znojmo 6:3, vrstni red: Dunaj (+1) 22, Linz (-1) in Gradec po 18, Salzburg 17, Innsbruck 13, Znojmo in Alba po 12, Bolzano in KAC (-1) po 10, Beljak 8, Dornbirn 7, Olimpija 4. Pari prihodnjega kroga, četrtek ob 19.15: Olimpija – Bolzano, Gradec – Beljak, petek ob 19.15: KAC – Znojmo, Dunaj – Innsbruck, Alba – Linz, Dornbirn – Salzburg.