»V zaključku sem imel še rezervo. Ker je bila hitrost v zaključku dokaj nizka, sem pričakoval napade in sprinterski vlak Adrie Mobil, zato sem bil pripravljen na dodatni pospešek. Ni bil potreben. Bilo je dovolj za zmago. Seveda pa sem se moral zahvaliti vsem mojim fantom Korenu, Mohoriču in Kocjanu, da smo imeli kot na dirkah svetovne serije dirko pod kontrolo,« je Luka Mezgec opisal razplet 14. Velike nagrade Avtomojster v Podsmreki pri Dobrovi, kjer je že tradicionalno slovo od sezone vključno s podelitvijo lovorik zlato kolo, ki so jih prejeli Simon Špilak, Polona Batagelj in Urša Pintar ter mlajši član Luka Pibernik.

Zadnja dirka sezone (70 km) je sicer bolj revijalnega pomena, a ima prestiž. »Že tradicija je, da se pred to zadnjo dirko zberemo v bližnjem lokalu in kakšno rečemo, ob tem pa smo se tudi domenili, da bo Luka Mezgec naš adut. Tako je bil tudi del taktike, da spustimo po tri ubežnike iz vsakega domačega kluba Sava, Radenska in Adria Mobil, jih držimo na razdalji in potem pripravimo teren za Mezgeca,« je Kristijan Koren opisal taktiko legionarjev. Zmagovalec Pokala Slovenije je v slogu enega najboljših pomočnikov v profesionalni karavani tudi na 94. dirki sezone (števec se je obrnil na 15.019 km) izpustil dušo za reprezentančnega kolega, za katerega sta se razdajala tudi Jure Kocjan, ki je dan po 30. rojstnem dnevu odpeljal v zelo prestižni beli majici najboljšega na nizu največjih ameriških dirk UCI, in bivši dvojni svetovni prvak Matej Mohorič.

Razumljivo torej, da četverica ubežnikov Jan Tratnik (Amplatz), Miha Poljanec (Sava), Primož Roglič (Adria) in Marko Pavlič (Radenska) ni imela veliko možnosti za uspeh. So imeli pa v spominu lanski razplet, ko je trojici »domačih« z Lukom Pibernikom na čelu proti »tujcem« uspelo, Mezgec pa je bil četrti. Kamničana bi v sprintu lahko ogrozila le odsotna Borut Božič in Grega Bole, včeraj tretji na dirki japonskega pokala. »Redke so priložnosti, da se kolesarji iz tujih ekip lahko pokažemo tudi domačim navijačem. Sam to priložnost rad izkoristim,« se je smejalo Mezgecu in šampanjec je ponujal svojim najzvestejšim navijačem, medtem ko je žena Renata izkoristila prvo priložnost za selfi zmagovalne trojice, še preden je dobil kristalno lovoriko kot drugi v razvrstitvi za zlato kolo.

Za Mezgecem ni bilo nobenega kolesarja Adrie Mobil. Državni prvak Matej Mugerli je odpeljal zadnjo dirko, saj se seli v azerbajdžanski Synergy Baku. Glede na prestiž zadnje dirke na obrobju Ljubljane v organizaciji ljubljanskega kluba Rog se je najbolj smejalo trenerju Marku Polancu. Za Mezgecem sta sprintala Rok Korošec in Luka Pibernik, vsi iz okolice Kamnika. Korošec, doma iz Tuhinjske doline, je z drugim mestom na najlepši način pokazal, da je bila preobrazba iz (najboljšega) gorskega v cestnega kolesarja že prvo leto uspešna. »Veliko izkušenj sem si nabral to sezono. Tudi zato sem dobro vedel, da je najboljše izhodišče za sprint v zavetrju Luke Mezgeca. Seveda želim tudi po Lukovi poti glede nadaljevanja kariere,« ima za vzgled 20-letni Rok Korošec, ki je ob podelitvi priznanj kar sam izračunal točke in podeljevalce rešil iz zadrege, da je tretji tudi v razvrstitvi za zlato kolo med mlajšimi člani. Zmago je slavil Pibernik. »Zame je bilo pomembno le to, da sem bil danes uvrščen pred Lukom Novakom, ki je bil pred to dirko le tri točke zadaj. Lepo se je posloviti od te kategorije s tem priznanjem,« se je smejalo kolesarju iz Suhadol pri Komendi, ki bo v sredo tudi uradno podpisal pogodbo z italijansko ekipo Lampre in tako odšel po stopinjah bivših dobitnikov »malega« zlatega kolesa – Brajkoviča, Špilaka in Korena.

Iz te druščine vsa zadnja leta prihajajo tudi dobitniki velikega zlatega kolesa. Že drugo leto zapored je v civilu brez kolesa po zlati simbol prišel Simon Špilak. »Imel sem odlično sezono. Zelo sem zadovoljen,« je bilo največ, kar je v mikrofon nacionalne televizije zmogel o sezoni povedati 28-letni Prekmurec. Drugo vprašanje je bilo že prezapleteno. Ko gre za pisane medije, se sprosti, še posebno če je med ogledom dirke v družbi Tomaža Noseta, še vedno poškodovanega kolesarja Adrie Mobil. »Ah, najbolje, da kar prekopirate lanske odgovore,« se je zasmejal svoji elegantni rešitvi. Če Špile ni mojster besed, je velemojster na kolesu. Zlato kolo je dobil kot 29. na lestvici svetovne serije (WorldTour), le malce nad svojim lanskim dosežkom (21. mesto). Podobno sezono je imel le še Jani Brajkovič. Ta primerjava pove vse. »Naj bo 29. ali 21., to so nianse. Nepomembne. Če bi bil deseti, potem bi bilo drugače. Na francoskem Touru pa žal nisem bil pravi čas na pravem mestu. In še zbolel sem. Nimam si kaj očitati. Dal sem vse od sebe,« pravi zmagovalec etape na Kriteriju Dauphine in Po Romandiji, kjer je tudi končal kot drugi v skupnem seštevku le za Chrisom Froomom, kar so najodmevnejši dosežki sezone. »Dejstvo je, da na tritedensko dirko naslednjo sezono več ne grem. Program dirk bo podoben kot letošnji, z enotedenskimi spomladanskimi etapnimi dirkami. Te imam rad. In še kaj bom dodal. Meni se zdi najbolj pomembno, da v ekipi Katjuša upoštevajo moje želje. To sem si moral izboriti z rezultati,« je med drugim povedal tretji najboljši mož ruske ekipe, ki je na obrobje Ljubljane prišel s klubskega mitinga ob jezeru Garda.

Kolesarke še ne dosegajo nivoja moškega dela, a treba je vedeti, da pred letom 2010 priznanja zlato kolo ženskam sploh niso podeljevali in Slovenija je sodila v krog najbolj nazadnjaških dežel. Potem je športno nišo zagrabil Gorazd Penko in letos je ekipa BTC City že imela profesionalni status UCI. Še več, v Podsmreki so kolesarke startale skupaj z moško konkurenco, kar je odraz popolne enakopravnosti, s katero se ne more pohvaliti nobena dirka v nobeni drugi državi na svetu. Najboljše so vzdržale v skupini z najboljšimi vseh 70 kilometrov, Urša Pintar je v sprintu premagala Špelo Kern in Polono Batagelj. Do zadnje mednarodne dirke sezone preteklo nedeljo v Italiji je bilo glede na lestvico UCI razvidno, da bo Batageljeva še petič zapored dobitnica lovorike, a je Pintarjeva naredila preobrat z novimi točkami. Batageljeva je morala opozoriti šefe, ki skrbijo za lestvico za zlato kolo, da ji na uradni lestvici UCI manjkajo točke z državnega prvenstva v kronometru. In tako sta se po točkah izenačili s Pintarjevo. Tako sta si tudi lovoriko pošteno delili. Eno zlato kolo še izdelujejo. »Zlato kolo je tudi zadoščenje za smolo, ki sem jo imela na svetovnem prvenstvu. Bila sem v življenjski formi, a sem padla in bila kar dolgo razočarana. K sreči sem vsaj na zadnji dirki sezone po pokrajini Emilija bila med najboljšo sedmerico in ujela prve točke UCI. S tem sem dokazala, da sem naredila napredek,« je bila priznanja vesela 29-letna Kranjčanka Urša Pintar, ki je okoli 200. mesta na lestvici UCI. »Zase in za ekipo lahko trdim, da smo prav z nastopi na dirkah najvišje svetovne ravni naredile preskok na višji nivo. Samo trening ni dovolj. Treba je biti v stiku z najboljšimi na čim več dirkah. Vidim, da se je možno kosati tudi z najboljšimi. Zaradi tega sem zelo motivirana tudi za prihodnjo sezono. Zadovoljna sem, da bo ekipa še naprej imela profesionalni status in se morda še okrepila,« pravi sodobitnica Pintarjeva, diplomirana ekonomistka, ki v ekipi BTC City Ljubljana skrbi tudi za klubsko spletno stran.