Majhno, a prostorno domovanje

Na podlagi preteklih izkušenj in življenjske vizije, sta si postavila cilj, da bo njun novi dom majhen, a prostoren. Bil naj bi obvladljiv za dva starejša človeka, a obenem dovolj velik, da lahko občasno tudi za dalj časa gosti obiske otrok z družinama. Želela sta si trajnostno naravnanega in energijsko učinkovitega objekta - prijetnega za bivanje in takšnega, ki bo podpiral njun aktiven življenjski slog.

Nizkoenergijska hiša v lesu

Na osnovi njunih želja je Biro Gašperič na parceli v Trati pri Velesovem, ki obsega 1116 kvadratnih metrov, projektiral enodružinsko hišo z uporabno površino 155 kvadratnih metrov. Hiša, zgrajena v lesu, je nizkoenergijska; za ogrevanje skrbi toplotna črpalka zrak-voda. Trajnostna naravnanost objekta se izkazuje v rekuperaciji zraka in recikliranju meteorne vode, vanj pa so vgrajene tudi pametne instalacije. Stroški gradnje, ki je trajala šest mesecev, so znašali 1600 evrov na kvadratni meter, lastnika pa sta dela financirala s pomočjo Eko sklada.

Edinstven in izviren videz

Hiša stoji na pobočju pod gorami, kjer je vas zrasla v zelenju travnikov in njiv, in zaključuje enega od zvezdnih krakov njenega tlorisa. Stavba, ki sledi naravnemu naklonu, je dolga in tanka, kar ji daje edinstven in izviren videz. Zaradi padajočega terena je razdeljena na tri ravni, ki pa se funkcionalno in pretočno nadaljujejo z le nekaj stopnicami med njimi. Pogled z verande se odpre v svetlo in zračno notranjost, ki jo osvetljujejo sončni žarki z juga.

Vir: www.archdaily.com