Izviral naj bi iz domnevnega območja kometov na obronkih Osončja

Komet naj bi se Marsu najbolj približal nekje ob 20.30 po srednjeevropskem času, astronomi pa ne pričakujejo, da bi lahko prišlo do trka. Upajo pa, da bo komet prišel dovolj blizu, da bo razkril namige o nastanku Osončja. To pa zato, ker naj bi komet izviral iz Oortovega oblaka, domnevnega območja kometov na obronkih Osončja, star pa naj bi bil več milijard let.

Po navedbah astronomov so kometi, kot je Siding Spring, v bistvu umazane ledene kepe iz kamnov in prahu, ki so obdani z zaledenelimi plini. Gre pa za prvo pot tega kometa v središče Osončja in sončni žarki še niso vplivali na njegovo sestavo, zato bi lahko komet razkril namige o snoveh, ki so obstajale v Osončju pred 4,6 milijarde let.

Potuje s hitrostjo skoraj 200.000 kilometrov na uro

Komet s premerom približno kilometer in pol sicer potuje s hitrostjo skoraj 200.000 kilometrov na uro, a je do Marsa potoval skoraj milijon let in se bo tudi šele čez milijon let ponovno približal temu planetu.

Nasa je vse svoje sonde, ki krožijo okoli Marsa, spravila na varno razdaljo, a istočasno upa, da bo uspela pridobiti podatke o kometu. Tudi Nasina dva roverja na Marsu bosta kamere uperila proti zraku in na Zemljo poslala fotografije bližnjega srečanja s tem nebesnim telesom, ki pa ne bo s prostim očesom vidno z Zemlje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.