Misija, ki je že tretja v okviru tega tajnega programa, se je začela decembra 2012.

Dvajsetina teže klasičnega raketoplana

Vesoljsko plovilo X-37B je manjšo od klasičnega raketoplana, mu pa je podobno. Visoko je 2,9 metra in dolgo približno devet metrov. S težo petih ton ima le dvajsetino teže klasičnega raketoplana, ki ga je ameriška vesoljska agencija Nasa sicer upokojila. Izstreli se ga kot raketo in je namenjeno večkratni uporabi.

Glavni razvijalec X-37B je ameriški letalski velikan Boeing. Zračno oporišče Vandenberg v Kaliforniji, kjer je plovilo v petek pristalo, je objavilo fotografije po njegovem pristanku.

Opravili že tri misije

Ameriške letalske sile imajo dva takšna raketoplana, doslej pa so z njima izvedli tri misije. Prvič od aprila 2010 za 224 dni, druga misija je trajala 469 dni in se je končala 11. junija 2012.

Podrobnosti o zadnji misiji pa so predmet ugibanj. Nekateri strokovnjaki sumijo, da je plovilo na krovu nosilo vohunsko opremo. Drugi ugibajo, da je misija služila razvijanju sposobnosti prestrezanja satelitov drugih držav ali pa vohunjenju za vesoljskimi dejavnostmi Kitajske. A ameriške zračne sile so sporočile le, da je program osredotočen na razvoj vesoljskih plovil za večkratno uporabo in da se bo četrta misija X-37B začela naslednje leto.