"Vstajniški" župan Andrej Fištravec prepričljiv

V Mariboru je dosedanji župan Andrej Fištravec, ki je kandidiral s podpisi volivcev, s kar tričetrtinsko podporo volivcev v drugem krogu županskih volitev premagal prejšnjega župana Franca Kanglerja. "Maribor je potreboval očiščenje in najbolj demokratično očiščenje je na volitvah," je ob tem dejal Fištravec.

Kot kažejo delni neuradni rezultati volitev po preštetju 61 odstotkov glasov današnjega drugega kroga županskih volitev v Mariboru, je za Fištravca glasovalo 75,6 odstotka volivcev, za Kanglerja pa 24,4 odstotka.

Volilna udeležba je bila tokrat še nižja; medtem ko je v prvem krogu pred dvema tednoma na volišča prišlo 37 odstotkov volilnih upravičencev, jih je danes svoj glas oddalo okoli 30 odstotkov. To ni presenečenje, saj so številni drugi krog interpretirali kot izbiro med dvema slabima možnostma.

Zmago Fištravca so nakazovale že javnomnenjske raziskave, pa tudi v prvem krogu volitev je sedanji župan zbral mnogo več glasov kot Kangler. "Mislim, da so Mariborčani na teh volitvah povedali, da želijo naprej. Čaka nas trdo delo," je dejal Fištravec.

Kangler udeležbo v županski tekmi razume kot politično rehabilitacijo.

Poraženec današnjega drugega kroga mariborskih županskih volitev Franc Kangler (Županova lista) volilnega rezultata zaradi številnih podtikanj, ki jih je bil deležen med kampanjo, ne dojema kot poraza. V izjavi za medije je še dejal, da svojo udeležbo v županski tekmi razume kot politično rehabilitacijo.

Kangler je tudi dejal, da za zdaj ne razmišlja o kateri drugi politični karieri. Dodal je, da vsekakor spoštuje voljo ljudstva in se zahvaljuje za vsak glas, ki so mu ga zaupali volivci.

V Piranu županski stolček obdržal Bossman

V drugem krogu županskih volitev v Piranu je dosedanji župan Peter Bossman (SD) po rezultatih vzporednih volitev slavil s prepričljivih 61,2 odstotka glasov, njegov protikandidat Sebastjan Jeretič (SZV) je prejel 38,8 odstotka glasov. Bossman je v prvem odzivu poudaril, da so Pirančani pokazali, da hočejo biti samostojna občina.

Stari in novi piranski župan, ki so ga v drugem krogu podprli tudi SMC, Oljka in DeSUS, je povedal, da je verjel v zmago, prav tako pa je vedno verjel, da želi biti piranska občina samostojna občina. "Očitno naši občani hočejo biti samostojna občina, nočejo, da bi nas Koper nadvladal," je dejal. Ob tem se je tudi zahvalil občanom in občankam, ki so mu izrekli zaupanje za še štiri leta na čelu občine.

Glede predvolilne kampanje je Bossman ocenil, da je bila ta ena od najbolj umazanih v Sloveniji; v njej je bilo veliko blatenja in diskreditacij. "Ljudje ne marajo negativne kampanje," je dodal.

V Novem mestu bo v novem mandatu županoval Gregor Macedoni

Mestno občino Novo mesto bo v novem županskem mandatu vodil kandidat s podpisi volivcev Gregor Macedoni, ki je po neuradnih izidih volilne komisije v drugem krogu županskih volitev dobil 59,5 odstotka glasov. Njegova tekmica, skupna kandidatka SD, Zveze za Dolenjsko in SLS, Milena Kramar Zupan pa je zbrala 40,5 odstotka podpore.

V Novi Gorici bo prihodnja štiri leta županoval Matej Arčon

V drugem krogu županskih volitev v Mestni občini Nova Gorica je zmagal aktualni župan Matej Arčon z 68,9 odstotka glasov. Njegov izzivalec v drugem krogu Luka Manojlovič je prejel 31,1 odstotka vseh glasov. Volilna udeležba v drugem krogu je bila sicer 33,9-odstotna.

Miran Senčar prevzema županski stol na Ptuju

Novi župan Ptuja bo nestrankarski kandidat Miran Senčar, ki je po več kot polovici preštetih glasov prejel skoraj 55 odstotkov glasov. S tem se v najstarejšem slovenskem mestu zaključuje 12-letno obdobje županovanja Štefana Čelana, ki je prejel 45 odstotkov glasov in Senčarju z napovedjo konstruktivnega sodelovanja v mestnem svetu že čestital.

V Murski Soboti zmaga Aleksandru Jevšku

Po vseh preštetih glasovnicah za župana mestne občine Murska Sobota je jasno, da tam dobivajo novega župana. Aleksander Jevšek je namreč zmagal s 54 odstotki, njegov protikandidat Anton Štihec jih ima 46. Udeležba na volitvah je bila 53,29-odstotna, torej skoraj enaka kot v prvem krogu, ko je bila 53,25-odstotna-odstotna.

Inšpektorat obravnava 12 prijav kršitev volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve, ki je spremljala volilni molk, je od sobote do danes sprejela 25 klicev. V 13 primerih prijava ni bila podana, zato inšpektorat za notranje zadeve obravnava 12 prijav domnevnih kršitev volilnega molka. V enajstih primerih bo uvedel postopek o prekršku, eno prijavo pa inšpektorji še preverjajo.

Največ prijav, ki jih je prejela dežurna služba ministrstva, se je nanašalo na plakatiranje in razdeljevanje volilnega gradiva v nabiralnike, so sporočili z notranjega ministrstva.

Za ugotovljeno kršitev so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 150 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje in od 150 do 400 evrov za posameznika, so še zapisali na ministrstvu.

Podaljšano glasovanje zaradi prometne nesreče

Volišči v gasilskem domu v Bitnjah so odprli ob 10.13, glasovanje na teh dveh voliščih pa je občinska volilna komisija podaljšala do 22.13, je za STA povedala predsednica občinske volilne komisije Marjeta Dvornik. Volišči sta bili zaprti zaradi prometne nesreče, ki se je zgodila nekaj pred 7. uro pred gasilskim domom v Bitnju.

Preberite še: Noro jutro v Bitnju