Razpršili so lastništvo

Preostalo lastništvo je namreč razporejeno med podjetja in osebe, ki sodijo v krog nekdanjega direktorja in prvega moža štajerskega in gorenjskega smučanja Draga Rataja. Petino ima v rokah podjetje Požarni sistemi, lastnika sta Davorin Šerdoner in Srečko Golub, oba prijateljsko povezana z Ratajem. Naslednjih 20 odstotkov ima v rokah GTC Kope, kjer so lastniki ŠC Pohorje, Požarni sistemi, Unior in kot največji, 42-odstotni lastnik družinsko podjetje Ratajevih Rikom, ki se ukvarja z dobavo opreme za smučarska središča, tudi za tisto na Pohorju in v Kranjski Gori. Desetino kranjskogorskih žičnic obvladuje podjetje Spit plus prvega nadzornika žičnic Jožefa Šeška, ki je bil glavni gradbeni nadzornik pri Ratajevih projektih. Po šest oziroma pet odstotkov imajo še prej omenjeni Rikom, Reka Rataj in ŠC Areh, ki ga obvladuje krog sodelavcev, lastnikov in vodilnih v ŠC Pohorje, preden je ta pristal v lastništvu bank (Drago Rataj, Srečko Vilar, Bojan Gerič, Gorazd Bedrač in drugi).

Kaj pa poroštva?

Po slabi lanski zimi in zaradi vremena sila slabem poletju je novica o propadu ŠC Pohorje razburila tudi Kranjskogorčane, ki pa so trdno prepričani, da vse skupaj nanje ne bo vplivalo, in so razmeroma dobro pripravljeni na novo sezono. Bojijo se lahko le morebitnega unovčenja verižnih poroštvenih pogodb. RTC Žičnice Kranjska Gora so bile namreč porok za kar precej kreditov, ki so jih najemale družbe okoli ŠC Pohorje. Sicer pa so se letos uspeli dogovoriti za reprogramiranje osemmilijonskega posojila pri bankah, ki jim letos zaradi slabe sezone obrokov niso mogli plačevati. Tokrat tako ne bo treba za finančno pomoč pri zagonu zaprositi domačega gospodarstva. »Danes smo začeli predprodajo vozovnic, cene so na ravni lanskih, novost je enotna vozovnica z Voglom. Poletna sezona je bila klavrna, jesen je vse skupaj malo popravila, a še vedno imamo skoraj tretjino manj prihodkov kot lani,« je razložil direktor RTC Žičnic Kranjska Gora Roman Slivnik.

Z gondolo na Vitranc

Pričakuje, da bodo finančno »zadihali« čez tri, štiri leta, ko se bo spet lahko začelo z naložbami. Žičnice imajo že dalj časa gradbeno dovoljenje za štirisedežnico na vrh Vitranca in novo smučišče z njega. A so zdaj začeli razmišljati o bolj velikopoteznem projektu izgradnje gondole z dna do vrha. »Namesto petih bi sicer potrebovali sedem ali osem milijonov, a bi taka rešitev ogromno pomenila za ugled smučišča in za poletno sezono. Zelo resne načrte delamo v tej smeri, pogovarjamo se že z dobavitelji opreme,« je še dodal Slivnik.

Pred lokalnimi volitvami se je v dolini ogromno govorilo tudi o menjavi lastništva žičnic. Zdaj je vprašanje zaradi težav obstoječih lastnikov še toliko bolj aktualno. »Kot župan lahko povem le, da občina ne more reševati gospodarstva. Kot podjetnik pa zagotavljam, da bom, če se bomo tako dogovorili, tudi sam vstopil v to zgodbo. Na kakšen način, pa je še mnogo prenagljeno reči, saj je treba počakati, da se malo bolj razjasnijo stvari okoli aktualnih lastnikov. Seveda pa bomo morali vsi, ki v kraju živimo od turizma, krepko obrniti žepe in izbrskati, kar bomo le lahko, da peljemo smučarijo v lepše čase. Mali podjetniki smo že lani pokazali, da nam prekleto ni vseeno za naše žičnice,« je dejal novi župan Kranjske Gore in podjetnik Janez Hrovat.

Zanimivo je, da na največjega igralca v Kranjski Gori – Hit Alpineo, ki obvladuje hotelsko ponudbo, zaradi njihovih finančnih težav in večdesetmilijonskih dolgov nihče prav resno ne računa, čeprav bi morali biti prvi zainteresirani za razvoj žičničarstva. V kraju je slišati, da je ideja sicer taka, da bi gospodarstvo stopilo skupaj in z dokapitalizacijo vstopilo v lastništvo ter s tem zmanjšalo delež in vpliv obstoječih lastnikov. »Zakaj bi odkupili njihovo lastnino, ki je niso dobili s svojim denarjem?« je bilo slišati včeraj od poznavalcev razmer v Kranjski Gori, kjer si obetajo, da bi sezono, če bo le zima kmalu tu, začeli 28. novembra.