V četrtek smo v Epilogu spremljali še en resničnostni šov. Logično je, da informativne oddaje postajajo vse bolj podobne cenenim resničnostnim formatom, saj bojda Slovenci zijamo le še to. Kmetija, Slovenija ima talent in Gostilna išče šefa. V nekoč eminentnem četrtkovem terminu se tako brez sramu naselijo tisti totalni brezvezniki, ki nas prepričujejo, da je vrtenje v kuhinji najpomembnejša stvar v lajfu. Epilog pa se ponižno začne takrat, ko se luči v gostilni ugasnejo. In voditeljica Maja Sodja goste v studiu obravnava približno tako kot Bine potencialne kuharje. Uči jih, kaj je prav. Nadira jih kar počez. Zastavlja jim eno in isto vprašanje: Ste krivi, da bomo na koncu mi, priročni davkoplačevalci, plačali položnice za vas? To sklicevanje na davkoplačevalce je postalo ne le absurdno, ampak bizarno. To, da ne mine niti ena oddaje Sveta na Kanalu A, kjer ne bi bili omenjeni naplahtani davkoplačevalci, je smešno. Obenem pa to ustvarja klimo, kakršno beležimo v tej deželi že nekaj let: obsojanje vseh kar počez. Davkoplačevalci smo žrtve, nedolžna čreda ovac, ki jih nategujejo zviti kozli in prevarantski biki.

Ti nategovalci so v principu predrzni. Potem ko Jure Bračko v izvrstnem prispevku našteje pet ključnih laži, ki so spremljale projekt TEŠ 6, prešvicani Uroš Rotnik izjavi: »In kaj je narobe, če smo popravljali lastni investicijski plan?« Saj res, je res kaj narobe, če se človek premisli? Če najprej nekaj oceni na pol milijarde, čez nekaj časa pa na milijardo in na koncu na skoraj milijardo in pol. Kdo od tako čislanih davkoplačevalcev pa sploh razume tisto ubogo milijardo plusa. Če si ne zna predstavljati milijona, mu dol visi za milijardo.

Mnogim tudi dol visi Janez Janša in njegov status. Če so v Epilogu ugotovili, da sta bili država in politika ujetnici izsiljevanj TEŠ, je nov državni zbor bil in bo ujetnik Janeza z Doba. Ter vseh tistih, ki sedijo okoli njega ali pa protestirajo pred sodiščem in palačo demokracije. V principu mi je žal, da so mu vzeli mandat. Pa ne zato, ker bi Janez kaj pametnega doprinesel k delu parlamenta, ampak zaradi pravične zastopanosti. Namreč, tudi zaporniki si zaslužijo, da imajo v parlamentu svojega predstavnika. Tako kot manjšine. No, počasi zaporniki ne bodo več manjšina.

V manjšini pa so zagotovo tisti, ki mislijo, da igrajo Slovenci dober nogomet. Vsakič ko jih gledamo, smo na robu živčnega kolapsa. In potem nas po tekmi Srečko Katanec nahruli, da ne znamo držati s fanti. Da se že nehajmo spravljati na fante, ker postanejo slabe volje. Pa še ubogega Andraža Kirma mediji nabijajo po dolgem in počez. Ampak fant se trudi, pravi Srečko. Brez dvoma. Verjamem, da so se tudi vsi okoli TEŠ 6 dobro trudili. Ni lahko pošteno razdeliti tako velikega kosa pogače med vse igralce resničnostnega šova…