Tako je na uradni predstavitvi knjige o življenju šestinosemdesetletne superbabice in tekačice Helene Žigon prvenec Jasmine Kozina Praprotnik na kratko opisal urednik in založnik založbe UMco Samo Rugelj.

Zakaj prav Žigonova?

»Ker je ona točno to, navdih. Ker takrat, ko Helena na vprašanje, kdaj bo nehala teči, odgovori, da takrat, ko bo stara, enostavno ne moreš mimo tega, da prevrednotiš svoje razpoloženje in ga dvigneš na višjo raven hvaležnosti do tega, da se lahko giblješ, da lahko hodiš in če lahko celo tečeš, pa še toliko bolj,« odgovarja avtorica Bele dame Jasmina Kozina Praprotnik, ki je tudi sama navdušena tekačica.

Tek je zanjo zmaga volje

»Pri teku se je treba potruditi. Če se potrudimo pri teku, pa je zelo možno, da bomo tudi pri drugih izzivih v življenju bolj uspešni in zadovoljni.«

K pisanju knjige o Heleni Žigon je Jasmino spodbudil mož Urban Praprotnik. Žigonova je privolila in tako se je začelo njuno štirimesečno sodelovanje - Helena je na svojem lepem kolesu začela prihajati k Jasmini domov in pripovedovati…

Kaj vse ji je superbabica zaupala, lahko seveda preberete v knjigi Bela dama, daljši intervju z novopečeno pisateljico Jasmino pa si boste lahko 29. oktobra prebrali v Dnevnikovi prilogi Nika.