Apple je svoj zadnji model tabličnega računalnika iPad Air dal v prodajo lani, nov model iPad Air 2 pa je tanjši za 18 odstotkov oz. je debel le šest milimetrov. Ima tudi boljšo kamero z osmimi megapiksli ter sistem odklepanja s prstnim odtisom namesto z geslom.

Cena novega modela se začenja pri 500 dolarjih, naročiti pa ga je bilo moč že v četrtek. Posodobljena naprava iPad Mini 3 pa bo šla v prodajo naslednji teden po ceni 400 dolarjev.

Apple je v letošnjem prvem polletju prodal 29,6 milijona iPadov, kar je 13 odstotkov manj kot v enakem obdobju 2013. Naprave izgubljajo popularnost, poleg tega pa jim močno konkurenco predstavljajo Googlove tablice nexus. Google prihodnji mesec začenja s prodajo nove tablice nexus 9, ki bo na voljo za 400 dolarjev.

Apple je v četrtek razkril še nov 70-centimetrski iMac, ki je namenjen predvsem zavzetim gledalcem televizijskih in filmskih programov preko računalnikov. Za najcenejšega iMaca z izboljšano resolucijo bo treba odšteti 2500 dolarjev.

Operacijski sistem Yosemite je na voljo zastonj od četrtka, Apple pa je isti dan prav tako razkril nov sistem za plačevanje s pomočjo zadnjih modelov iPhona 6 in 6 plus.

Uporabniki bodo lahko pozabili na kreditne in plačilne kartice ter plačevali račune s telefonom, na katerem bodo podatki o karticah. S starejšimi modeli iPhonov to ne bo šlo.