Ustanovili so iniciativni odbor za komunalno urejanje in sklicali javni zbor. Župan se ga ni udeležil. Namesto njega je pred jezne krajane moral stopiti direktor občinske uprave Marko Žula, v županovem predvolilnem štabu pa so večkrat izrečene napovedi označili kot pomoto in lapsus.

Za Dnevnik ni imel časa

Tudi sicer se je doktor sociologije v zadnjih dneh izogibal neprijetnim obveznostim, v svojem koledarju tudi ni našel prostega termina za Dnevnikovo soočenje s protikandidatom. Je pa Fištravec našel čas za številne druge populistične nastope, med drugim je v radijski oddaji Denisa Avdića bril norca iz Kanglerja. Slednji ni šel v radijski studio, ker se je raje udeležil krvodajalske akcije, pa še svoje telesne tekočine je dal v analizo za vsebnost prepovedanih drog. Fištravca takšen pregled ni zanimal.

Seveda se je Fištravcu še kako obrestovala taktika nenapadanja pred prvim krogom volitev, saj je dobil najboljšega možnega protikandidata. Predvolilna napoved, ki jo je za Dnevnik opravila agencija Ninamedia, županu napoveduje gladko zmago, pa čeprav Fištravec ni niti približno izpolnil svojih predvolilnih »vstajniških« obljub iz lanskih predčasnih volitev.

Celo nasprotno, v marsikaterem primeru se je izkazal za še bolj brezobzirnega in nemoralnega od svojega predhodnika. Naj spomnimo samo na škandalozno odpoved delovnega razmerja občinskemu sindikalistu Goranu Rajiću, ki je lani še sodil v krog njegovih najtesnejših sodelavcev, nakar se je zaradi javno izrečenih kritik znašel v nemilosti vodstvene ekipe.

Kljub tem grehom pa bo Fištravec v nedeljo zlahka zbral večino glasov. Njegovo ime bo veliko ljudi obkrožilo zgolj zato, da se ne bi na občino vrnil Kangler, ki v javnosti še zmeraj velja za večjega političnega škodljivca.

Kangler se je v preteklih dneh večkrat pritožil nad žaljivimi opazkami župana. »Razočaran sem nad njim. Zavedati bi se moral, da je župan vseh. Ne le tistih, ki so z njim. Ne spoštuje človeka,« je novinarki Večera dejal Kangler, ki se je med drugim osmešil s plakati, na katerih volilcem obljublja, da radarjev ne bo. Kakor da on ni bil odgovoren za to javno-zasebno katastrofo, ki je jeseni 2012 sprožila protestni plaz v Sloveniji.

Človeka spoznaš šele, ko dobi moč

Kako na mariborski »šerifski« obračun gleda antropologinja Vesna Vuk Godina, ki je bila ena vidnejših podpornic Fištravca na nadomestnih volitvah, bila pa je tudi prva, ki mu je javno obrnila hrbet? »Predvolilna kampanja je bila brezpredmetna,« je prepričana. »Volilni rezultat bi bil tudi brez nje enak, ker pri nas odloča neformalna mreža, kdo komu roko stisne, kdo koga pozna in od koga lahko pričakuje korist. Očitno so Mariborčani presodili, da bodo več koristi dobili od Fištravca.«

V tej presoji ni moralnih zadržkov, izpostavlja Vuk-Godinova. Slovenija namreč deluje po domačijski logiki, temelj naše socialne organiziranosti so majhne preživetvene skupine, ki se pri doseganju svojih ciljev ne ozirajo na nič, niti na zakon ne.

Ali jo preseneča, da se je njen nekdanji prijatelj in sodelavec s fakultete tako hitro vživel v vlogo glavnega občinskega botra? »Človeka spoznaš šele, ko dobi moč,« je odvrnila. »Andrej je mehek človek, lahko ga zviješ tja, kamor ga hočeš.«