Svetovne agencije so v sredo poročale, da bo Toyota zaradi napak na zavornem sistemu in omenjenih posebnosti pri dovodu goriva, ki bi lahko predstavljale tveganje za nastanek požara, po vsem svetu vpoklicala 1,67 milijona vozil.

Vpoklic se nanaša na več modelov avtomobilov, med drugim tudi na luksuzni Lexus in model višjega cenovnega razreda Crown Majesta. Največ vozil bodo vpoklicali v ZDA ter na Japonskem in Kitajskem.

V Evropi se vpoklici po navedbah iz Toyote Slovenija nanašajo le na puščanje na spoju cevke za dovod goriva in ne na zavore. Zaobjemajo pa le vozila znamke Lexus in ne avtomobilov znamke Toyota.

Vpoklic v Sloveniji se tako ne nanaša na težave z zavorami, ampak bodo preventivno vpoklicali 70 vozil znamke Lexus zaradi pregleda cevke za dovod goriva. S temi navedbami so v Toyoti Slovenija dopolnili sredino skopo sporočilo, da gre za preventivno servisno akcijo, ki bo v Sloveniji zajela 70 vozil, izpeljali pa jo bodo v naslednjih mesecih.

V družbi Toyota Slovenija ob tem poudarjajo preventivno naravo vseh štirih vpoklicev. Zaradi nobene od štirih možnih napak tako po njihovih zagotovilih ne poročajo o prometni nesreči, poškodbah ali pojavu ognja.