S prihodom širokopasovnega interneta in razvoja pametnih naprav je bilo jasno, da so običajnim oblikam ponudbe televizijskih vsebin šteti dnevi. To se je še zaostrilo, ko so postali brezžični prenosi podatkov finančno ugodni, naša interakcija z medijskimi vsebinami pa vse bolj neodvisna od priklopljenih televizijskih zaslonov. Uporabniki pametnih naprav lahko v Sloveniji že sedaj spremljajo določene televizijske programe brezplačno na računalnikih, tablicah in pametnih telefonih, medtem ko nekatere televizijske postaje ponujajo plačljive pakete.

Piratizacija zaradi zamujenega korak s časom

Čeprav obstoječa ponudba že ustvarja pogoje za manjšo potrebo po naročanju na televizijske pakete pri ponudnikih spletnih in kabelskih vsebin, pa večina uporabnikov, ki ni naročena na televizijo, obstoječo legalno ponudbo dopolnjuje s piratiziranjem serij oziroma celo televizijskih postaj prek ilegalnih spletnih strani, ki so namenjene predvajanju programa v živo, namesto da bi počakali do izida DVD oziroma podobnih izdaj. Zato je razumljivo, da se plačljive televizijske postaje, ki ustvarjajo lasten program, lahko upravičeno pritožujejo nad piratizacijo njihovih vsebin, saj zaradi manjših prihodkov in posledično manjših proračunov za produkcijo vsebin s tem neposredno izgubljajo tako gledalci, ki plačujejo, kot tisti, ki piratizirajo vsebine.

Vendar nikakor ne smemo spregledati, da je velik del krivde tudi na strani televizijskih postaj, ki zaradi takšnih ali drugačnih povezav z operaterji niso želele iti korak z navadami in željami potrošnikov ter svojo ponudbo še naprej vežejo na pakete, ki so za potrošnike povsem nezanimivi in jim predstavljajo izključno nepotreben strošek. Zelo znan primer, ki je sicer ponujal spletno spremljanje njihovih vsebin, a je moral uporabnik še naprej ostati naročen na kabelsko televizijo, je HBO, ki je bil zaradi te prakse v preteklosti deležen tudi precej kritik. Kot kaže pa so slednje le padle na plodna tla.

Ameriški televizijski velikan je na srečanju z investitorji predstavil načrt, da bo podjetje od leta 2015 dalje v ZDA ponujala plačljiv dostop do svojih vsebin prek spleta brez potrebe po kabelskem paketu. Kako namerava HBO zagotoviti spletne vsebine, medtem še ni jasno.

Spor glede spletne nevtralnosti sprožil uspeh Netflixa

Možno je, da bi HBO v ta namen nadgradil lastne storitve, kot je HBO GO, lahko pa bi se za distribucijo dogovorili s spletnimi stranmi, ki ponujajo video vsebine, kot sta Amazon in Hulu. Odločitev pa bi lahko vplivala tudi na obliko programa, ki bo na voljo.

Predvsem ostaja odprto vprašanje, s kolikšno zamudo bodo vsebine, ki jih lahko gledajo kabelski uporabniki, dostopne tudi spletnim. Ta razmik je med drugim tudi ključnega pomena pri vzpostavljanju enakovrednosti spletnega in kabelskega paketa. V vsakem primeru pa bi odločitev HBO, ki je v veliki meri posledica tekmovanja z Netflixom, lahko sprožila verižno reakcijo, ki bo dobro premešala karte na področju ponudnikov televizijskih vsebin, še posebej, ko se ponudbe plačljivih televizijskih postaj osamosvojijo od operaterjev tudi drugod po svetu.

Zaradi povezanosti ponudnikov spletnih in kabelskih povezav, ki v tem trenutku tržijo obe storitvi posebej, bi se namreč lahko še bolj razgrele razprave o spletni nevtralnosti oziroma spletu dveh hitrosti tudi drugod po svetu. Te je v ZDA sprožil prav uspeh Netflixa, ki je po eni strani sicer precej obremenil spletni promet, a hkrati zmanjšal odvisnost od kabelskih operaterjev, saj je omogočil legalno gledanje filmov in serij prek spleta. Operaterji so se na vzpon Netflixa odzvali z zahtevami po dodatnem plačilu za zagotavljanje nemotenega prometa in s tem načeli eno najosnovnejših načel spleta.