Na lokalnih volitvah v Kranju je SDS izgubila tri svetniške sedeže in ni več najmočnejša stranka v mestnem svetu, saj jo je z osmimi mandati prehitela lista Boštjana Trilarja Več za Kranj. Toda svojim volilcem predsednik in poslanec SDS Branko Grims pisno sporoča, naj za župana volijo Trilarjevega protikandidata Mohorja Bogataja. Ta trdi, da s SDS uradno nima nič.

Ko smo zgodbo o »neuslišani politični ljubezni« med do zdaj vodilno stranko županove koalicije in Bogatajem preverili pri sekretarki SDS Kranj in mestni svetnici Saši Kristan, nam je dejala, da stranka župana podpira. Tako pričajo tudi dopisi volilcem SDS, ki jih je tako pred prvim kot pred drugim krogom lokalnih volitev članom pošiljal Grims in z njimi jasno dokazal, da je glavni organ kranjske SDS uradno podprl Bogataja.

Bogataj se SDS brani kot hudič križa

Toda na drugi strani Bogataj vztrajno zanika podporo SDS. Do zdaj je potrdil, da ga podpirata le Stranka za napredek KS, ki je v novem mestnem svetu dobila dva svetnika, in SLS, ki bo imela zgolj enega svetnika. O Branku Grimsu in podpori najmočnejše stranke pa Bogataj za medije odgovarja, da o tem uradno ne ve nič, da predvolilnih dogovorov s SDS ni, čeprav bi mu koalicija z njimi ob zmagi prinesla pet svetniških mest. A Bogataj se verjetno spomni volitev leta 2006, ko naj bi po mnenju političnih analitikov v drugem krogu izgubil ravno zaradi zavezništva s SDS, ki jo je vodil in jo vodi Branko Grims.

Na tokratnih volitvah je podporo Mohorju Bogataju dal tudi županski kandidat Zoran Stevanović, ki je za naš časopis dejal, da je »Mohor manjša škoda za Kranj«, protikandidat Boštjan Trilar pa naj bi se mu zameril zaradi volilne kampanje, ki naj ne bi bila poštena do njega. Ne gre pozabiti, da je Stevanović leta 2010 z Bogatajem še slavil zmago kot njegov podpornik. Mohorju Stevanović s svojo listo prinaša en glas v mestnem svetu, Barbara Gunčar (sodelovala na volitvah z listo) pa se za podporo Mohorju Bogataju še ni odločila – podprla naj bi tistega, ki bo pomagal uresničevati njen program. Tako so maske v Kranju bolj ali manj padle: sedanji župan je ob podporo dosedanjih koalicijskih partnerjev DeSUS in SD, skupaj pa bi s podporo SDS zdaj imel devet svetnikov. Uganka sta še Igor Velov z Listo za razvoj Kranja in lista Povezane lokalne skupnosti (PLS), pri čemer kaže, da bosta dva glasova verjetno romala Trilarju, eden pa Bogataju.

Trilar v mestnem svetu z večino

Boštjan Trilar ima »uradno« zdaj že večino v mestnem svetu. Podprli so ga Stranka Mira Cerarja (4 svetniki) ter DeSUS (3) in SD (2). Nastala je »državna koalicija«, kamor je treba dodati presenetljivih 8 svetnikov Trilarjeve stranke Več za Kranj. NSi s tremi svetniki je za spremembe v Kranju, uradno pa še ni izrekla podpore nikomur. Trenutno stanje je torej 17:9 v korist Trilarja, ki pa bi ob zmagi lahko sestavil celo dvotretjinsko koalicijo.