"Nekoliko nenavadna" prošnja

V podjetju Animacel se s takšnimi izzivi še niso ukvarjali, a kljub temu so se odločili odzvati na to "nekoliko nenavadno" prošnjo.

Iz tkiva mačke, ki je umrla že štiri dni, preden so v laboratorij dobili koščke njenega tkiva, so uspeli pridobiti žive celice, ki vsebujejo celoten genetski material. Celice so za lastnika shranili, da bodo na voljo kdaj v prihodnosti, ko bo mogoče mačko tudi klonirati. Kot poudarjajo, se v podjetju ne ukvarjajo s kloniranjem, ampak lahko celice zgolj pripravijo za dolgotrajno shranjevanje.

"Potencial, ki ga predstavljajo celice, hranjene za prihodnost, je morda ta hip nesluten, zato nas tovrstna želja lastnika ni povsem presenetila. Seveda pa je bilo vprašanje, kako 'oživiti' mrtvo tkivo, resen strokoven izziv. V ekipi smo ponosni, da nam je uspelo in tako že razmišljamo o poslovnih priložnostih, ki jih tovrstne storitve prinašajo," je ob uspehu povedal strokovni direktor podjetja Gregor Majdič.

"Seveda pa je takoj ob tem potrebno poudariti, da so vsi tovrstni posegi možni zgolj pri živalih. Največji potencial predstavljajo dragocene pasemske živali, katerih vrste želimo ohraniti. Razumljiva pa je tudi želja po oživitvi hišnih ljubljenčkov v prihodnosti, kot je bilo to v našem primeru," dodaja Majdič.

Zdravljenje živali s pomočjo matičnih celic

Podjetje Animacel je bilo ustanovljeno leta 2011 kot rezultat raziskovalnega dela Majdičevega laboratorija na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Po dveh letih dela je ekipa pod vodstvom direktorice Katerine Čeh že začela z zdravljenjem živali s pomočjo matičnih celic.

Kot pravijo v podjetju, so za svoje delo prejeli številne nagrade in priznanja, med drugim so bili v ožjem izboru za Startup leta 2012 ter zmagovalci Simobilovega natečaja za mlada podjetja leta 2013.

Danes poslujejo v Sloveniji, Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Največji del poslovanja namenjajo zdravljenju sklepnih težav psov in konjev z matičnimi celicami, omogočajo pa tudi shranjevanje celic za prihodnost.