Poročilo z naslovom "Boljše zdravje za London" je delo nekdanjega ministra za zdravje in kirurga Ara Darzi, ki ga je Johnson imenoval na čelo za zdravje pristojne mestne komisije.

V njem med drugim ugotavlja, da je polovica vseh odraslih v Londonu predebelih ter da ima britanska prestolnica več prekomerno težkih prebivalcev kot New York, Sydney, Sao Paolo, Madrid, Toronto in Pariz. V okviru prizadevanj za boj proti temu trendu poročilo med drugim priporoča prepoved prodajaln hitre hrane v bližini šol.

Glede kajenja poročilo izpostavlja, da kadi 1,2 milijona Londončanov in, kot trdi komisija, z nezdravo navado vsak dan začne 67 šolarjev.

Po mnenju Darzija bi moral Johnson izkoristiti svoje pristojnosti in prepovedati kajenje na znamenitih trgih Trafalgar in pred stavbo parlamenta. Prepoved bi lahko dosegel tudi za t. i. kraljeve parke, katerih odbore imenuje sam. Lokalni sveti bi lahko podobne pristojnosti izkoristili za prepoved kajenja v preostalih parkih in na zunanjih javnih površinah v mestu.

"London bi moral Britaniji pokazati pot in župan bi moral pokazati pot Londonu tako, da osvobodi naše javne površine kajenja," je menil Darzi. Želi si, da bi postali parki "svetilnik zdravja".

Johnson je že dejal, da pričakuje "precej jasne dokaze", da bi tovrstna prepoved lahko rešila življenja, obenem pa menil, da je čas, da London o tem razpravlja.

V britanski skupini Forest, ki se bori za pravice kadilcev, so nad predlogom ogorčeni. "Zdravstveno tveganje obstaja le za kadilca. Če ti ni všeč vonj, pojdi stran," je sporočil vodja skupine Simon Clark. Opozoril je, da bodo kadilcem kmalu že prepovedali kaditi na lastnih vrtovih zaradi možnosti, da bi kanček dima odneslo prek ograje.

Leta 2011 je New York uvedel prepoved kajenja v vseh mestnih parkih in na plažah.