Ko so hokejisti Olimpije pred manj kot dvema tednoma gostovali v Linzu, je bila dvorana razprodana. Ljudje so že dve uri pred tekmo čakali pred vhodom, da bi si zagotovili čim boljše mesto na tribuni. Na hokejskih prizoriščih v Avstriji je pač tako, da domači teren za gostitelje resnično pomeni občutno prednost. In v Ljubljani? Prvič, odkar Olimpija nastopa v EBEL, je obisk že na nekaj zaporednih tekmah padel pod doslej tradicionalnih tisoč obiskovalcev. Včeraj, ko je Linz vrnil gostovanje Olimpiji, je bilo v Tivoliju le še petsto gledalcev. Hokejski klub iz prestolnice je glede na obiskanost zdaj padel na raven nogometašev iz Stožic, ki se jim zaradi peščice spremljevalcev na tribunah številni posmehujejo. A to je v tem trenutku realnost ljubljanskega hokeja.

Da so v Tivoliju dodobra zavozili hokejsko zgodbo, ni nobena skrivnost. Posledica napačnega poslovanja in slabih odločitev v pisarni je dogajanje na ledu, kjer je Linz – resda eden osrednjih favoritov za naslov prvaka – sinoči povozil Ljubljančane z 8:1. Tivolski hokejisti so ujetniki obupnega finančnega stanja v klubu, saj je vsakemu bežnemu poznavalcu hokeja jasno, da s tako nizko proračunskim kadrom enostavno nihče ne more konkurirati v najbolj urejenem hokejskem tekmovanju v regiji. Seveda ni presenečenje, da imajo slovenski prvaki po enajstih krogih že devet porazov in so že od začetka prikovani na dno lestvice. Če bo šlo v tem ritmu naprej, bodo stežka presegli lanski dosežek, ko so v vsej sezoni zmagali le devetkrat. Agonija se bo le še nadaljevala, povrhu pa bo bo klub postal vse manj zanimiv tudi za medije.

In včerajšnja tekma z Linzem? Ko so se Avstrijci po desetih minutah ogreli na delovno temperaturo, so postali neustavljivi. Dotlej je Olimpija imela pobudo, se izkazala z nekaj domiselnimi akcijami, vendar brez učinka. Linški vihar se je začel ob prvi izključitvi domačih, ki so jo gostje že po ljubljanski navadi iz te sezone takoj izkoristili. Zeleno-beli so hitro začeli zapravljati vtis z nedeljske tekme proti Salzburgu in sploh v drugi tretjini povsem popustili. Ploščki so redno padali za hrbet vratarja Chioda, ki ga je po petardi zamenjal Sila, a ta poteza ob tako visokem zaostanku ni imela bistvenega pomena. Morda zdaj kdo misli, da bo kaj bolje v nadaljevanju zaradi skorajšnje vrnitve Andreja Hebarja in Damjana Dervariča v Tivoli. Oba sta se namreč zaradi neurejenih finančnih razmer v Zvolnu že vrnila s Češkega, zdaj pa le še čakata na podpis pogodbe z Olimpijo.

Trener Fabian Dahlem je po tekmi rekel, da mora biti moštvo bolj odločno. Igra z igralcem več mu seveda ni všeč, saj je padla že pod devet odstotkov uspešnosti. Vnovičen popravni izpit za tivolsko zasedbo sledi v nedeljo, ko bodo gostovali v Gradcu.

EBEL, 11. krog: Olimpija – Linz 1:8 (0:2, 1:5, 0:1, gledalcev 500; 0:1 Lebler 12/PP1, 0:2 Kozek 18, 0:3 Kozek 22, 0:4 Hofer 24, 0:5 Lebler 34, 0:6 Ulmer 37/PP1, 0:7 Murphy 39/PP1, 1:7 Sotlar 39, 1:8 Kozek 51), vnaprej odigrana tekma 21. kroga: Dunaj – Dornbirn 2:1.