Leta 1835 se je v reviji Shetland Journal pojavil oglas, ki je »turiste«, kar je bil takrat nov pojem, vabil na vožnjo z ladjo iz Stromnessa na Škotskem okoli Islandije in Ferskih otokov in pozimi na vožnjo z ladjo do španskega sonca. Iz tega prvega oglasa in prvih potnikov, ki so se vkrcali na tedanje razkošne ladje, je nastalo nekaj, za tiste čase nepredvidljivega. Potniki so se začeli na ladjah predajati užitkom in ko je Ameriko in Evropo pestila zima, je bila ladja priložnost za pobeg na topla morja. Do danes je ostal občutek brezmejnega morja, sonca in razkošja. Zbledel pa je predvsem stereotip o tem, da so križarjenja draga. Prestiž in razkošje na velikih potniških ladjah, ki so se spremenila v prava hotelska naselja na morju, sta postala dostopna širšemu krogu ljudi.

Tudi vse več Slovencev

Ladijska križarjenja so v zadnjem desetletju povsem spremenila pojem turizma, predvsem pa počitnic ali dopusta. Leta 1990 je bilo na ladjah kakšnih 3,7 milijona potnikov, lani neverjetnih 21 in do leta 2018 jih bo križarilo več kot 24 milijonov. Med temi svetovnimi potniki je tudi vse več Slovencev, ki zadnja leta odkrivajo prednosti križarjenj in na tovrstne počitnice se odpravljajo vse bolj množično. Lansko leto jih je bilo na ladjah za križarjenja več kot 14.500 in prihodnje leto jih bo še več. Tudi Slovenci namreč ugotavljamo, da so postala križarjenja vrhunska potovanja, dostopna vsem iz številnih razlogov. Preživljanje počitnic ali dopusta na velikih križarkah ima veliko prednost pred običajnimi hoteli, najprej zato, ker potovanje z ladjo omogoča ogled različnih krajev in dežel, ne da bi ob tem zamenjali svojo »hotelsko sobo«, predvsem pa je najpomembnejši razlog za križarjenje primerljiva vrednost. V ceno križarjenj je namreč vključeno razkošje na slehernem koraku. Vrhunska opremljenost presega tisto, kar ponujajo običajni obmorski hoteli s petimi zvezdicami, »ulice« s prodajalnami, intimni lokali in prostori za druženje, kraljevska stopnišča in panoramska dvigala, knjižnice in spletni kotički so ladje spremenili v kraje plavajočih užitkov. Gostje lahko izbirajo med diskotekami, igralnicami in gledališkimi dvoranami, kakršnih nimajo celo v mnogih mestih, z gledališkimi in varietejskimi programi, ki prihajajo iz najboljših gledališč in zabavišč sveta.

Danes so na vseh novejših ladjah bazeni različnih velikosti, jacuzziji, savne, masažni saloni in trim kabineti z najsodobnejšo opremo. Tekaške steze na vrhu ladje, dolge tudi več kot kilometer, igrišča za košarko, tenis in mini golf so postala običajna na vseh sodobnih ladjah. Nekatere ponujajo še drsališča, celo visoke plezalne stene in deskanje na valovih. Lahko se samo prepustite razvajanju, ker to ni le prevoz z ladjo, ampak življenje, bivanje, preživljanje počitnic, dobesedno plavajoči svet užitkov, od zabave, kulinarike, do športa in rekreacije.

Vse večje izbire

Križarjenje je veliko več od običajnega dopusta, kajti ponuja popolno sprostitev, ki lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov. In čeprav v tem času obiščete veliko držav, mest, ljudi in spoznavate njihove posebnosti, sklepate nova prijateljstva, ali pa samo počivate – nikoli ne zapustite svoje »sobe«, torej kabine na ladji, ki vam ponuja vso razkošje. Križarjenje ponuja najvišjo vrednost glede na ceno in ponudbe so tudi pri slovenskih ponudnikih križarjenj vse bolj raznovrstne in dosegljive, da so primerne za vsakogar.

Križarite lahko po vseh morjih sveta, pravzaprav povsod tam, kjer je voda in ker ta pokriva večino Zemlje, je za križarjenja resnično dovolj možnosti. Karibski otoki, Kanarski otoki, Sredozemlje, severna Evropa in Bližnji vzhod so privlačni predvsem Evropejcem, Tihi ocean, Mehika in Aljaska pa so najbolj priljubljeni cilji križarjenj med Američani. Sami se morate odločiti, kam želite odpluti in kaj želite doživeti ali videti. Križarjenja na istih območjih se razlikujejo glede na ceno, ladjarja, dolžino potovanja in sam program potovanja. Tako lahko dve različni potovanji ponudita popolnoma drugačno doživetje. Ladijske družbe plujejo po svetovnih morjih skozi vse leto, kadarkoli v letu so priporočljiva križarjenja po zahodnem in vzhodnem Sredozemlju, pa tudi ob Južni Ameriki, Japonski, Kitajski, Vietnamu, Avstraliji in Novi Zelandiji, ob zahodnih obalah Amerike in Mehike.

Tudi po Karibskih otokih lahko križarite skozi vse leto, zimski čas je primeren za križarjenje do Kanarskih otokov in na Havaje, poleti pa je prava odločitev pot do Aljaske in Kanade. Ob baltiških državah so priporočljiva križarjenja od maja do septembra, od novembra do aprila po morjih Arabskega polotoka, od decembra do marca pa po Indijskem oceanu. Pomlad in jesen sta pravšnja za križarjenje čez Panamski kanal in po Atlantskem oceanu in čas križarjenja res lahko prilagodite svojim željam, pa naj bodo to šolske počitnice, čas pred prazniki, med njimi ali po njih.

Izbire so izredno velike, ker so pač svetovna morja velika. Lahko izbirate dolžino križarjenja, saj poznamo enodnevna, dvodnevna, tridnevna (vikend), štiridnevna, tedenska ali desetdnevna, pa tudi daljša križarjenja in vsa so zelo priljubljena, tudi tista, ki trajajo več mesecev, nekatera celo leto dni. Tudi pristanišča, kjer pristajajo križarke, lahko izbirate, no, vsaj preverite, od kod izpluje vaša ladja, saj lahko začetek križarjenja celo dopolnite z zanimivim potovanjem. In povrhu lahko izberete celo stil križarjenja, saj se morate odločiti, ali je za vaše križarjenje pomembnejše nakupovanje, ogled kulturnozgodovinskih krajev ali eksotična kultura. Morda imate raje naravo in športnorekreacijsko dejavnost, ali pa želite v času križarjenja le poležavati ob bazenih, s knjigo v roki. Predvsem pa boste uživali v ladijskem razkošju, ki je celo večje od tistega, ki so si ga nekoč privoščili najbogatejši.