Ste se že mogoče kdaj izgubili v množici serij in različic Samsungovih izdelkov? Pa s tem niti ne mislimo na celotno paleto izdelkov, temveč zgolj na mobilne telefone in tablice. Če denimo potrebujemo boljši pametni mobilni telefon, izbiramo med Galaxy S modeli (trenutno najaktualnejši S5). Tu pa se izbira lahko šele začne (izpeljanke »mini«, »active«...)

Nato gremo na tablične mobilnike in tablice. Tu sta Note in Tab seriji, ki se prav tako delita na številne modele, od Pro, do S serij, ki pač skušajo odkriti čim bolj specifičnega uporabnika in ga zadovoljiti.

Ravno včeraj je Samsung v Sloveniji predstavil nov tablični mobilnik Note 4, ki je sicer premiero doživel že v okviru berlinskega sejma IFA v začetku septembra. Gre za izvrsten večji pametni mobilnik, čigar diagonala zaslona meri 5.7 palca. To je 0.5 palca oziroma 1.27 centimetra več kot meri diagonala zaslona Galaxy S5. Slednjemu je namreč zaslon v zadnjih letih vztrajno rasel, kar je med drugim posledica trendov na trgu mobilnikov.

Prišli smo torej do dileme, ko je Samsungov paradni mobilnik Galaxy S5 zrasel do te stopnje, da je že skoraj primerljiv s serijo Galaxy Note. Meja med običajnim mobilnikom in tabličnim mobilnikom je v tem primeru že tako majhna, da postaja Galaxy Note novi paradni mobilnik Samsunga.

»Phone vs. Phablet«

Galaxy S5 ima ločljivost zaslona 1920 x 1080 (Full HD), Note 4 pa kar 2560 x 1440 (QHD ali 2k). Galaxy S5 ima 432 ločljivostnih točk ppi, Note 4 pa 550 (vprašanje sicer, če je tovrstna ločljivost sploh potrebna, glede na to, da človeško oko naj ne bi zaznalo višje ločljivosti od približno 230 ppi.

Vizualno deluje S5 nekoliko »ceneno«, predvsem po zaslugi plastičnega ohišja in nekakšne imitacije usnja na zadnji strani. Note 4 pa se lahko pohvali s kovinskimi robovi, kar vsekakor pripomore k boljšemu vtisu.

Galaxy S5 tehta 145 gramov, Note 4 pa 176 gramov. Note 4 ima nekoliko bolj sposoben (novejši) štirijedrni procesor 805 2.7GHz, Galaxy S5 pa 801 2.5GHz. Poleg tega ima Note še zavidljivih 3 GB delovnega spomina, medtem ko S5 deluje z 2 GB rama.

Kamera pri Note 4 je opremljena s senzorjem za stabilizacijo slike, S5 tega nima. Note ima zmogljivo baterijo, pri njej pa je najboljše to, da omogoča hitro polnjenje (realno naj bi se naprava v celoti napolnila v 100 minutah). 50 odstotkov energije pa naj bi dosegla že po pol urnem polnjenju.

Note je vsekakor bolje opremljena naprava, kar se tudi izkaže pri vsakdanji uporabi. Samsung namreč obljublja najbolj gladko delovanje in izjemno zmogljivost pri več-opravilnosti (res pa je, da S5 deluje prav tako odlično – razlike bodo opazili zgolj najbolj zahtevni uporabniki). Poleg vsega pa je pri Note 4 na voljo več namensko pisalo S pen, ki se pri večjem zaslonu pogosto izkaže za dobrodošel pripomoček.

Vsi uporabniki, ki so se že sprijaznili z velikimi zasloni na mobilnikih (tudi Applovi privrženci, ki sedaj pogledujejo proti večjim modelom zadnjega iPhona), bi z lahkoto zamenjali S5 za bolj zmogljivi in malenkost večji Note 4. Tisti, ki pa se še vedno ne morejo sprijazniti z velikimi napravami v žepih, tem pa preprosto preostanejo »mini« izvedenke omenjenega modela, ki vseeno omogočajo zadovoljivo rabo.

Pri odločitvi bo sicer najverjetneje vlogo igrala cena. Galaxy S5 stane v prosti prodaji 650 evrov, cena za Note 4 pa še ni znana. Najverjetneje bo kakšnih 100 evrov višja, saj Note 3 že sedaj stane 720 evrov.