Stadion Old Trafford, kjer svoje tekme sicer igra nogometni velikan Manchester United, je v soboto gostil veliki finale super lige, v katerem sta se pomerila velika rivala St. Helens in Wigan. Tekma se je začela v korist prvih nagibati že v tretji minuti, ko je na veliko začudenje 70 tisoč gledalcev na igrišču prišlo do boskarskega vložka, ki bi bolj sodil v ring. Ben Flower se je nič kaj primerno svojemu priimku (cvet, op. p.) na brutalen način lotil igralca nasprotne ekipe Lancea Hohaio. Z desnim krošejem ga je knokavtiral, nato pa se ga je nezavestnega lotil še na tleh in mu zadal še en udarec v glavo.

Na igrišču je nemudoma zavrela kri in je prišlo do prerivanja, toda sodniki so uspeli strasti umiriti. Sledila je logična izključitev Flowerja, Wigan pa je moral tako že od tretje minute dalje igrati z igralcem manj, kar je bil prevelik zalogaj in St. Helens so zmagali s 14:6.

Nekateri bi ga kaznovali do konca življenja

Včeraj in danes se na Otoku bolj kot o slavju ekipe St. Helens pogovori vrtijo okoli poteze Flowerja, ki še čaka na svojo kazen, jutri pa mora na zaslišanje pred disciplinsko komisijo. Britanski mediji pišejo, da se mu obeta kazen v obliki več tekem prepovedi igranja, moč pa je prebrati tudi številne pozive, ne le iz ragbi krogov, da takšno obnašanje ne sodi na nobeno športno prizorišče, zato bi mnogi Flowerja kaznovali kar z doživljenjsko prepovedjo ukvarjanja s športom.

Bo opravičilo in kesanje pomagalo?

Flower se je za svoj izpad sicer že opravičil, če mu bo to pomagalo pri določitvi kazni, bomo videli v naslednjih dneh. »Zelo mi je žal za ta dogodek. Ni pravega opravičila za moje dejanje. Zgodilo se je v hipu, ko so bile emocije in adrenalin na vrhuncu. Takoj sem obžaloval svoje početje in sem povsem potolčen ob spoznanju, da sem si dovolil nekoga tako udariti. Na prvem mestu se opravičujem Lanceu, saj ga zelo spoštujem, na igrišče pa nikoli nisem odšel z namenom, da bi koga poškodoval. Upam, da je z njim vse v redu. Rad bi se opravičil tudi soigralcem, navijačem in svojemu klubu, kajti zavedam se, da sem vse pustil na cedilu in jih razočaral, s tem pa bom moral živeti do konca življenja. Nazadnje naj se opravičim tudi celotni ligi, ker sem odvzel pozornost tako velikemu večeru, ko je bil na sporedu res velik dogodek,« je v sporočilu za javnost zapisal Flower.

Hohaia mu ne zameri, tudi sam na igrišču počne neumnosti

Hohaia je bil po napadu Flowerja odpeljan z igrišča, zdravniško osebje pa mu je pomagalo, da si je kmalu opomogel, a na tekmi ni več igral. Soigralcem se je pridružil šele pri slavju naslova prvaka, Flowerju pa napada ne zameri in se ga niti ne spomni.

»Ne spomnim se dogodka. Drugi so mi povedali, kaj se je zgodilo, najbrž sem dobil udarec nekam v glavo. Tudi takšne stvari se včasih zgodijo med tekmo. Ljudje v vročici dogajanja storijo nekatere stvari, ki jih kasneje obžalujejo. Tudi sam sem na igrišču že storil kar nekaj neumnosti, zato Benu ničesar ne zamerim. Verjetno je zelo razočaran nad sabo in dejstvom, da ni mogel dlje igrati na takšni tekmi,« pa je o dogodku povedal Hohaia.