Letos bo maratonska preizkušnja prvič pripravljena v le enem krogu, kar bo prav poseben izziv tako za organizatorje kot tudi domačine, še zlasti za tiste na Rudniku in Galjevici, kjer trase prej ni bilo.

»Po ulicah glavnega mesta bo na vseh treh glavnih tekaških preizkušnjah v nedeljo, 26. oktobra, teklo kar 18.270 tekačev, maratona pa se bo udeležilo rekordno število 2488 tekačev. V soboto bo na ulicah Ljubljane teklo več kot 8000 otrok, od najmlajših do srednješolcev. Zaradi izjemnega povečanja števila tekačev in nove trase bo letošnji maraton čisto nova zgodba,« je naš pogovor začel Gojko Zalokar.

Katere so glavne novosti pri organizaciji Volkswagen 19. Ljubljanskega maratona?

Letos se bo maratonska, 42-kilometrska preizkušnja tekla v enem krogu. Kljub brezhibni organizaciji pa smo še vedno malo na trnih. Traso v enem krogu smo pripravljali tako rekoč vse leto, taka sprememba pa za seboj potegne zaporo cest, novo organizacijo, pridobivanje posebnih dovoljenj, dodatno osebje in še kaj. Ljubljana je v tem primeru res majhno mesto in to, da smo naredili le en krog, je res izjemno. Na dan maratona bo prvič tudi popolna zapora mesta in Ljubljana bo v nedeljo doživela pravi dan nemobilnosti. Prek medijev in s pomočjo krajevnih skupnosti bomo javnost na te zapore tudi opozarjali, na dan maratona pa bo največji problem to, da med 8. in 16. uro v Ljubljani ne bo mestnega prometa. Obratovale bodo le redke LPP proge, kar bo objavljeno na LPP portalih.

Ceste bomo zapirali in odpirali po določeni časovnici. Bežigrad bo na primer odprt bistveno prej, kot je bil doslej, tako da tam že ob 13. uri ne bo več zapore.

Nekateri predeli mesta do zdaj niso bili zaprti, po nekaterih pa bodo maratonci letos tekli prvič. To je predvsem del okoli Rudnika in Galjevice.

Pa Slovenska cesta, bo ta odprta? Tam v teh dneh še vedno potekajo dela.

Slovenska cesta bo odprta. Tu moram pohvaliti delo župana, ki nas je na možnost zapore Slovenske ceste opozoril, zato smo imeli za izpeljavo maratona pripravljen tudi načrt B , a so nam izvajalci del obljubili, da se bodo pravočasno umaknili in dali prosto pot naši organizaciji. V tem primeru gre res vsa pohvala županu, ki je to omogočil.

Tega smo zelo veseli, saj bi drugače maraton težko izpeljali tako, kot si želimo. Za toliko udeležencev nedeljskega tekaškega praznika, kot jih pričakujemo, v mestu ni drugega primernega prostora. Poleg tekačev je tu še veliko njihovih spremljevalcev in gledalcev. Maraton se sicer še izpelje, vendar je treba poskrbeti predvsem za varnost in za to, da je prireditev čim bolj kvalitetno narejena in nemoteča.

Tudi letos bo postavljen rekord v številu udeležencev. Se čudite temu fenomenu?

Gre za neverjeten porast in ja, rekord preseneča tudi nas. Če maraton primerjamo z drugimi tekaškimi tekmami, ni takšnih rezultatov, število tekačev na Volkswagen Ljubljanskem maratonu pa kar raste. Enkrat se bo prav gotovo ustavilo, saj mesto več kot 30.000 ljudi ne prenese.

Vsekakor k tej rasti števila tekačev pripomorejo tudi mediji, ki tek in zdrav način življenja promovirajo na vsakem koraku, nekaj pa prispeva tudi narava tega športa. Gre za poceni šport, pri katerem si lahko tekač sam organizira trening in si razporeja čas. Veliko je prav gotovo naredil tudi Volkswagen Ljubljanski maraton sam, ne le z vrhunsko izvedbo, ampak s srčnostjo. Večkrat se šalimo, da smo morda uspeli celo nehote, ampak uspeli smo.

Rekord bo menda dosežen tudi v številu udeleženih pri izvedbi?

Zaradi prepletenosti vseh cest in ulic na trasi, bo letos na cestah rekordno število izvajalcev, redarjev in tudi prostovoljcev, ki jih bo več kot 1300. Tu prosimo predvsem za pomoč in strpnost domačinov, ki dele mesta, kjer bo po novem tekel maraton, najbolje poznajo. Vabimo jih, naj se nam pridružijo in ob progi spodbujajo udeležence maratona, navijajo za tekače ter, če bo potrebno, pomagajo razrešiti kakšno prometno zagato … Sicer pri zaporah ne bomo prestrogi. Če bo med tekači večja luknja, bomo dovolili prečkanje trase in prav tu potrebujemo pomoč domačinov, ki okolje najbolje poznajo.

Tako delujejo maratoni po vsem svetu, kjer cela mesta živijo za tekaški praznik. Naj bo enako tudi pri nas.

Kaj morajo tekači vedeti, da bodo ustrezno pripravljeni?

Vsak tekač bo ob prevzemu štartne številke prejel pisno gradivo. Na spletni strani maratona pa je že vse objavljeno – o prevzemu gradiva, o progi, o okrepčevalnih postajah in tako naprej. Treba ga je le pozorno prebrati, da na dan prireditve ne bo zmede.

Ali prizorišča ostajajo enaka kot lani?

Tako je. Kongresni trg bo startni in ciljni prostor, servisni del bo na Trgu republike. Celotna izvedba prireditve je narejena po evropskih in svetovnih standardih. Tudi letos bo zaradi števila tekačev v cilju urejen koridor, ki jih bo po petstotih metrih odpeljal proti delu z vodo, majicami in k okrepčevalnici.

Katere novosti prinaša sejem Tečem »EXPO«, ki se začne v četrtek, štiri dni pred maratonom?

Tečem »Expo« se seli iz stavbe Slovenijalesa, Gospodarskega razstavišča v Marmorno dvorano. Program sejma bo dopolnjen z novostmi, nekaj pa bo tudi novih tem. Prostor bo večji in tudi bolj pregleden. Pri dvigu številk smo ukinili vrečke, ker se nam zdijo ekološko sporne. Vsak udeleženec Ljubljanskega maratona bo letos dobil nahrbtnik za stvari, ki jih bo na dan prireditve oddal v garderobni šotor, in posebno kuverto s štartno številko in čipom ter še Adidasovo majico in vrednostni bon.

Je gospodarska kriza zagrizla tudi v organizacijo maratona?

Sponzorji ostajajo zvesti, letos se nam je pridružil še Adidas z zares kvalitetnimi tekaškimi majicami, a je proračunskih sredstev vse manj, zato je zelo potrebno paziti na stroške. Menim tudi, da je prijavnina v primerjavi z drugimi maratoni bistveno prenizka, a je bilo letos kljub temu izredno veliko prošenj za brezplačno prijavnino. Ugodili smo tistim, ki so izpolnjevali socialna merila.

Kako bo letos zastopan vrhunski del ?

Prišli bodo tekači iz Kenije, Etiopije, Rusije in Italije. Imamo res dober nabor. Osnovni namen tega je, da ne vlečemo tekmovalcev iz evropskih baz. Poskušamo dobiti čim več pristnih tekačev in jih povabiti neposredno iz Afrike in drugih držav. Pravi maratonec na leto preteče do tri maratone, od nekoga, ki jih naredi več, pa je zaradi regeneracije, ki jo potrebuje telo, težko pričakovati dober rezultat.

Slovenske barve bodo zastopali Anton Kosmač in Robert Kotnik, Neža Mravlje in Lucija Krkoč.

Bo tudi letos poskrbljeno za neposreden televizijski prenos?

Za zdaj smo z RTV Slovenija dogovorjeni za reportažo v večernem času. Tekmovalce bo moč spremljati v mestu na velikem ekranu in na spletu. Prizorišča bodo pokrita s tremi kamerami s trase in z eno iz zraka.

Vas vreme še lahko preseneti?

Ne, ne more. Pravi tekači so tako in tako vedno pripravljeni ter pozitivni tudi v slabem vremenu. Vsekakor bomo nasmejani.