Otroci, ki zbolijo za noricam, oslovskim kašljem in mumpsom morajo doma ostati pet dni, tisti, ki dobijo ošpice, pa štiri, je še navedeno v zloženki. Starši naj se glede odsotnosti otroka pogovorijo s predstavnikom nacionalne zdravstvene organizacije ali splošnim zdravnikom, še svetujejo.

Nasveti, ki bi lahko škodovali zdravju otrok, so posledica pritiskov na lokalne oblasti v Walesu, da dvignejo število prisotnih otrok pri pouku. Odsotnost od pouka je v tretjini osnovnih šol v Walesu zaskrbljujoča – v šolskem letu 2012/2013 je bilo zaradi bolezni od pouka odsotnih tri petine otrok.

Veliko staršev se je na zloženko odzvalo zelo jezno, saj menijo, da sami znajo najbolje oceniti, kdaj je njihov otrok dovolj zdrav, da se lahko vrne k pouku. Pauline Jarman, ki vodi kar dve šoli na območju Walesa, je poudarila, da je treba zaupati presoji staršev. »Če so prepričani, da je zdravstveno stanje njihovega otroka tako hudo, da je bolje, če ostanejo doma – in raje ne tvegajo, da bi njihov otrok okužil še koga drugega –, potem bodo zagotovo poiskali še mnenje splošnega zdravnika,« je pojasnila. Tiskovni predstavnik občinskega sveta v okrožju Rhondda Cynon Taf, pa je pojasnil, da so nasvete, navedene v zloženki, dobili neposredno od narodne zdravstvene organizacije.