Dolgo brado imajo hokejske tekme med Olimpijo in Salzburgom. Ko so se Ljubljančani leta 2007 pridružili odprtemu prvenstvu Avstrije, sta se tekmeca že v uvodni sezoni v razburljivi seriji udarila za naslov prvaka, ki so ga zaradi administrativne napake tivolske klopi vzeli Salzburžani. Najbogatejše in najbolj organizirano moštvo lige je bilo v Ljubljani kar nekaj let sila nepriljubljeno, zato so morali biti varnostniki za gostujočo klopjo vselej na preži. Zgodilo se je tudi že, da Avstrijci v Tivoliju sploh niso odigrali tekme, ker naj bi se po občutkih takratnega razvpitega trenerja Pierra Pageja počutili ogrožene. Ljubljansko-solnograško zgodbo je v nadaljevanju dodatno začinil še vratar Matija Pintarič, ki je v seriji kazenskih strelov namerno oddrsal iz gola, da bi se njegovo moštvo v končnici pomerilo z lažje premagljivo Albo.

A ker se časi hitro spreminjajo, v zadnjih dveh sezonah večjih napetosti med kluboma ni več zaznati. Da zdaj vladajo prijateljski odnosi, je včeraj dokazala Olimpija, ko je igralcem Salzburga posodila paket brisač za tuširanje, potem ko so jih ti pozabili na Solnograškem. Razmere pa so se spremenile tudi na ledeni ploskvi, kjer imajo Ljubljančani premalo kakovosti, da bi se spustili v enakovreden boj kot nekoč. Prav nič čudnega ni, da so rdeči biki v zadnjih enajstih medsebojnih obračunih zmagali kar desetkrat in tudi včeraj v Tivoliju ni bilo dvomov o zmagovalcu. S sedmimi avstrijskimi reprezentanti in kar desetimi tujimi hokejisti je Salzburg razumljivo za nekaj razredov boljše moštvo kot Olimpija, ki pa se nikakor ni osramotila. Zavoljo požrtvovalnosti pred svojim golom in razpoloženega vratarja Andyja Chioda so jo zeleno-beli odnesli z znosnim porazom 1:3.

Kako zahtevno delo so imeli slovenski prvaki, pove že razmerje strelov 12:40. Taktika Olimpije, ki je pogrešala štiri igralce (Leber, Cvetek, Koblar, Pesjak), je bila pričakovano usmerjena zgolj v obrambne naloge, skozi katere so iskali možnosti za hitre protinapade. Ko je nastala panika, so se kar trije igralci zbili pred vrata, da plošček ni našel poti v mrežo. Lahko podčrtamo, da je bil pristop domačega moštva vsekakor na visoki ravni, kar je prepoznalo tudi občinstvo in večkrat pozdravilo uspešne akcije. Tudi po zadnjem pisku sirene so poznavalci hokeja vstali s sedežev in igralce nagradili z daljšim aplavzom. »Izboljšujemo igro. Ponosen sem na način, kako so se fantje borili za klubske barve. Zame je bila to dobra predstava. V tem ritmu moramo nadaljevati in ni vrag, da ne bomo v kratkem premagali tudi kakšnega tekmeca iz samega vrha lige,« je rekel trener Fabian Dahlem, ki ga že jutri čaka zelo podoben izziv kot včeraj, saj bo v Tivoli zavil vodilni Linz.

Z uspešnim začetkom sezone pa so prav gotovo zadovoljni pri Salzburgu, saj so si poleg uspešnih nastopov v EBEL zagotovili tudi izločilne boje v ligi prvakov. Slovenec Luka Gračnar dobi veliko priložnosti, vesel je je bil tudi včeraj v Ljubljani. »Salzburg je seveda bolj kakovosten kot Olimpija, vendar Ljubljančani se vselej izkažejo z borbenostjo, zato se moramo v Tivoliju večkrat spustiti na njihovo raven. Če smo pošteni, Olimpija goji grd način igre, vendar verjamem, da s takšnim kadrom ne moreš igrati drugače,« je rekel Luka Gračnar, ki bo tako kot mnogi drugi standardni reprezentanti verjetno izpustil ljubljanski turnir evropskega izziva čez manj kot mesec dni.

EBEL, 10. krog: Olimpija – Salzburg 1:3 (1:2, 0:0, 0:1, gledalcev 800; 0:1 Fahey 19, 1:1 Koren 20, 1:2 Cijan 20, 1:3 Trattnig 43/PP1), Beljak – KAC 4:1, Gradec – Dunaj 1:2, Alba – Innsbruck 4:3 v podaljšku, Znojmo – Dornbirn 10:2, Bolzano – Linz 4:1, vrstni red: Dunaj 16, Salzburg 15, Linz (-1) in Gradec po 14, Innsbruck 11, Znojmo, Alba in Bolzano po 10, Beljak 8, Dornbirn in KAC (-1) po 6, Olimpija 4. Pari prihodnjega kroga, jutri ob 19.15: Olimpija – Linz, četrtek ob 19.15: Salzburg – Beljak, petek ob 19.15: Znojmo – Alba, Innsbruck – Gradec, Dunaj – Bolzano, Dornbirn – KAC.