Premierna dirka v Sočiju, mestu duhov, kot ga radi poimenujejo, je pokazala, da je ekipa Mercedes zasluženo tri dirke pred koncem sezone že osvojila tudi svoj prvi konstruktorski naslov v tem športu. Na dirki, na kateri se ni veliko dogajalo, o zmagovalcu pa so odločali že prvi metri po tistem, ko so ugasnile rdeče luči.

Ves konec tedna je bil Lewis Hamilton med najhitrejšimi, privoščil si je le eno manjšo napako na prostih treningih, ostalo pa je vse naredil prav in tako slavil deveto letošnjo zmago (in četrto zapovrstjo) ter 31. v karieri. »Prekrasen konec tedna. Seveda sem z mislimi še vedno tudi pri Julesu, njegova nesreča nikogar ne more pustiti hladnega, a naše delo je, da dirkamo. In po tej dirki sem lahko dvakrat zadovoljen. Prvič, ker je zelo lepo zmagati na novem prizorišču, in drugič, ker sva oba z Nicom Mercedesu in dejansko nam vsem pripravila lep konec tedna. Postati prvak med konstruktorji ni kar tako. Vse mi je šlo kot po maslu, dirkalnik je bil popoln. Malo mi je pomagala Nicova napaka, a glede na to, kje je končal dirko, vem, da je tudi on vozil odlično,« je po dirki povedal Lewis Hamilton, ki dejansko ni imel nobenega pravega konkurenta.

A do te zmage je Hamilton prišel predvsem zaradi napake Nica Rosberga, saj je Nemec vse hotel prehitro. Kot da dirka ne bi bila dolga 53 krogov. Zato se je moral v nadaljevanju zares potruditi, da je prišel vsaj na drugo mesto. »Odlično sem startal, kar malo sem bil presenečen, da sem lahko napadel že v drugem ovinku. A bil sem enostavno prepozen pri zaviranju, blokirani prednji kolesi in velik lok, ki sem ga moral narediti ob stezi, pa so pomenili, da smo morali vse postaviti na glavo. Močne vibracije so me prisilile, da sem zamenjal pnevmatike že v prvem krogu, in ko so mi sporočili, da naj do konca dirke odpeljem s tem kompletom pnevmatik, sem najprej mislil, da to ni mogoče niti v sanjah,« je dodal Nico Rosberg.

Niki Lauda, eden od vodilnih mož v ekipi Mercedes, pa je v svojem slogu povedal: »Kapo dol pred obema dirkačema. Lewis je ponovno pokazal, kako se odpelje popolno dirko, kako lahko z ravno pravo mero hitrosti in varčevanja z dirkalnikom tekmece držiš v šahu. Na drugi strani pa je Nico na tej dirki vozil še bolje. Da, po prvem krogu je bil 21., končal pa je na drugem mestu. In prav nič mu ne moremo očitati za tisto prepozno zaviranje v drugi ovinek. To se zgodi, zato ga ne moremo grajati, ampak se mu moramo kot ekipa zahvaliti.« Na vprašanje, ali so pri Pirelliju vseeno stavili na malce preveč »varno karto« in za to dirko izbrali kar preveč vzdržljive pnevmatike, pa je odgovoril: »Pnevmatike so pripravili glede na podatke, ki so jih imeli na voljo. Tudi njim ne moremo nič očitati, pokazali pa so, da je mogoče narediti pnevmatike, s katerimi dirkač odpelje z istim kompletom kar 52 krogov.«

Petič letos je na zmagovalni oder stopil Valtteri Bottas, ki je bil z izkupičkom vseeno zadovoljen: »Lepo je spet stati na stopničkah. To je le dokaz, kako dolgo pot smo morali prehoditi pri Williamsu, da smo prišli vsaj med najboljše med preostalimi ekipami. Mercedes je bil tudi to pot premočan.« Premočan je bil tudi za Red Bull. Sebastian Vettel je na primer dirko končal kot osmi, eno mesto za ekipnim tovarišem Danielom Ricciardom, pri čemer ima Avstralec zdaj le še minimalne teoretične možnosti, da letos pride do naslova prvaka.

Zdaj si bodo ekipe in dirkači privoščili tritedenski odmor, saj bo naslednja dirka na sporedu 2. novembra v Austinu v ZDA.