Rekorderka po številu zmag

Jadrnica Esimit Europa 2 je rekorderka po številu zmag na tej regati v Tržaškem zalivu, lani postavljeni mejnik štirih zmag pa je letos še izboljšala za eno zmago. Letošnja udeležba slovenske jadrnice na tej regati, ki velja za največjo regato s skupinskim startom v Sredozemlju, bo po napovedih zadnja. V posadki na jadrnici je bil tako kot lani slovenski olimpijec Vasilij Žbogar, Schümannu, ki je na poletnih olimpijskih igrah leta 1976 v Montrealu zmagal v razredu finn, je pomagal Simčič.

Tudi letos je jadralcem ponagajal veter oziroma pomanjkanje vetra, saj so se posadke morale soočiti tudi z brezvetrjem, za napredovanje pa so jadralci morali izkoristiti prav vsako še tako majhno sapico. Organizatorji tekmovanja so se zato odločili za skrajšanje trase.

Na drugem mestu popolno presenečenje

Barcolana se je tako končala pri prvem obratu v Miljah. Na drugem mestu se je, na podlagi začasnih in neuradnih izidov, zgodilo popolno presenečenje. Tik za velikim Esimitom se je uvrstila za polovico manjša jadrnica Illyteca pod krmilom tržaškega Slovenca Jara Furlanija. Gre za zgodovinski uspeh zamejskega jadralca na tej regati. Furlanijeva jadrnica je le za las zagrešila prvo mesto, prehitela pa je celo slovito Maxi Jeno.

Zmagovalko Barcolane leta 2009 s slovenskim krmarjem Mitjo Kosmino si je za letošnjo preizkušnjo izposodil konzorcij iz Vidma, ki ima v lasti tudi tamkajšnje nogometno moštvo Udinese, jadrnica pa je z imenom Jena No Borders Team osvojila tretje mesto. Krmar je bil Tržačan Furio Benussi, Kosmina je bil njegov pomočnik, v posadki pa je bil tudi slovenski jadralski olimpijec Gašper Vinčec. Četrto mesto je osvojila posadka jadrnice TuttaTrieste Tempus Fugit z Gabrielejem Benussijem za krmilom.

Regate v brezvetrju se je udeležilo kar 1878 jadrnic.