Slovenski nogometaši bodo na naslednjo preizkušnjo, čeprav z igro na prvih dveh tekmah niso pustili najboljšega vtisa, šli z odlično popotnico. Ob podpori tudi kakšnih 50 navijačev iz Slovenije, ki so v Litvo kapljali po različnih poteh, so Katančevi izbranci na neobičajnem, z umetno travo pokritem igrišču majhnega stadiona sredi Vilne že v prvem polčasu opravili zadano nalogo. In Katancu ter slovenskim ljubiteljem nogometa uresničili želje po šestih točkah z oktobrske akcije.

Katanec je v primerjavi s tekmo proti Švici začetno postavo malce premešal, kot je dejal tudi zaradi utrujenosti oziroma manj časa za regeneracijo, kot ga je bilo v prejšnjem obdobju, pred uvedbo takoimenovanega tedna nogometa.

V zvezni vrsti sta v zdaj že v standardni postavitvi 4-2-3-1 tako od začetka priložnost dobila Dalibor Stevanović, ki na tekmi proti Švici ni smel igrati zaradi rdečega kartona ob porazu v Estoniji, in Nejc Pečnik, ki je v zadnjih - približno 15 minutah - obračuna v Ljudskem vrtu pomagal do uspeha proti Švici.

Okoli 4000 gledalcev v prve pol ure ni videlo prav veliko od igre, nato pa je na sceno stopil Novaković, ki je spretno izkoristil lepi podaji Pečnika in Kevina Kampla ter z dvema zadetkoma v štirih minutah praktično srečanje odločil v slovensko korist.

V nadaljevanju tekme, predvsem v drugem polčasu, je slovenska izbrana vrsta nadzorovala dogajanje na igrišču in Litovcem prepustila pobudo, a vrata Slovenije, ki jih je znova čuval zanesljivi Samir Handanović, v vsej tekmi niso bila resneje ogrožena in Slovenci so tekmo mirno pripeljali do konca in osvojili pomembne tri točke, s katerimi so se prebili na drugo mesto v skupini.

Naslednja tekma bo prava poslastica za slovenske ljubitelje nogometa, saj bodo varovanci Srečka Katanca 15. novembra gostovali na Wembleyju pri Angliji, ki je na prvih treh tekmah osvojila vseh 9 točk.


Litva – Slovenija 0:2 (0:2)


Strelec: Novaković 33., 37.



Postavi:


Litva: Arlauskis, Freidgeimas, Vaitkunas, Kijanskas, Andriupkevičius, Chevdukas, Panka (Vičius 32.), Žulpa, Novikovas, Matulevičius, Černych


Slovenija: Handanović, Struna, Brečko, Ilić, Cesar, Stevanović (Mertelj 46.), Kurtić, Pečnik (Birsa 66.), Kirm (Lazarević 87.), Kampl, Novaković




Drugi polčas:


90' – Najlepši in najnevarnejši strel drugega polčasa je v 90. minuti z roba kazenskega prostora sprožil Birsa, a se je Arlauskis izkazal z lepo parado. Enak razplet je bil tudi v 93. minuti, ko je Birsa poskusil s prostega strela s 25 metrov, litovski vratar pa je bil ponovno na pravem mestu.


84' – Litovci so še naprej jalovo napadali in niso uspeli priti do strela, dokler ni Vičius kar malce iz obupa sprožil strel s skoraj 30 metrov od vrat, Handanović pa je bil ponovno zanesljiv.


75' – Še naprej se na igrišču ni veliko dogajalo, Litovci so imeli minimalno terensko premoč in pobudo, a je slovenska reprezentanca zlahka odbijala vse njihove napade in odločno korakala zmagi naproti.


64' - Enega redkih strelov v drugem polčasu je v 64. minuti sprožil Žulpa s 25 metrov, a je dobro postavljeni Handanović brez težav žogo ujel.


60' – Slovenci so bili zadovoljni s prednostjo dveh zadetkov iz prvega polčasa in so v drugem delu igre igrali manj agresivno in napadalno ter so predvsem čuvali rezultat, Litovci pa so kljub veliki želji le stežka prihajali pred slovenska vrata.


51' – Kampl in Novaković sta izvedla nevarno akcijo, ki bi se skoraj morala končati s tretjim slovenskim golom, a se je Nova namesto strela odločil za nesebično povratno podajo Kamplu, ki je bil sam pred vrati, a se mu ta ni posrečila in priložnost je splavala po vodi.


47' – Prvi strel v drugem polčasu so sprožili Litovci, ko je z volejem z 20 metrov poskušal Vičius, a ni bil dovolj natančen in žoga je zletela mimo leve vratnice slovenskih vrat.



Prvi polčas:


45' – Litovci so do konca prvega polčasa sicer poskušali znižati izid, a razen enega strela z glavo niso resneje ogrozili Handanovića in Slovenija je na odmor odšla z lepo prednostjo.


37' – 0:2 – Kmalu po vodilnem golu Slovenije, je Novaković zadel še drugič. Kampl mu je z levega krila idealno podal pred vrata, kjer je bil povsem sam, njegov prvi strel je Arlauskis še uspel čudežno obranil, a se je žoga ponovno odbila na noge slovenskemu napadalcu, ki v drugo ni zgrešil.


33' – 1:0 - Čeprav so Litovci vzpostavili ravnotežje na igrišču in je igra Slovenije kar nekaj minut šepala, pa so varovanci Srečka Katanca povedli. Pečnik je z lepo podajo zaposlil Novakovića, izkušeni napadalec pa je z 10 metrov matiral litovskega vratarja in dosegel pomemben gol za Slovenijo.


24' – Dogodek v 17. minuti, ko se je zatresla slovenska mreža, je dal krila Litovcem, ki so začeli igrati pogumneje in bili vse bolj enakovredni. V 24. minuti so izpeljali tudi nov obetaven napad, a je po nevarnem predložku Cesar preprečil težave za Handanoviča.


20' – Matulevičiusu je slovenska obramba pustila preveč prostora in lahko je sprožil neoviran strel s 25 metrov, a je žoga zletela mimo vrat Handanovića.


17' – Ob visokem predložku v kazenski prostor je Handanović slabo ocenil let žoge in po neuspešnem posredovanju slovenskega vratarja je do nje v neposredni bližini gola prišel Matulevičius in jo tudi poslali v nebranjen gol, toda na srečo Slovenije se je žoge na golovi črti dotaknil še Chvedukas in stranski sodnik je gol zaradi nedovoljenega položaja upravičeno razveljavil.


11' – Litovci so prišli do nevarnega protinapada, strel Černycha z roba kazenskega prostora pa je bil preslab, da bi resneje ogrozil Handanovića.


9' – Ponovno je zgoščeno litovsko obrambo poskušal prebiti s strelom od daleč Kurtić, a je tudi tokrat streljal slabo, precej prek vrat.


5' – Slovenija je od prve sekunde tekme imela pobudo in bila podjetnejša na igrišču, prvi strel pa je v 5. minuti sprožil Kurtić, a je z 20 metrov žogo poslal mimo vrat.