Marquez si je z drugim mestom privozil odločilno in neulovljivo prednost pred Rossijem in Danijem Pedroso v skupnem seštevku svetovnega prvenstva ter predčasno ubranil naslov svetovnega prvaka. Marquez ima 312 točk, Rossi in Pedrosa na drugem mestu pa po 230, četrti je Lorenzo z 227.

Marquez je tako še vedno "španska senzacija" motociklizma, saj ima šele rosnih 21 let, tokrat pa je naslov prvaka osvojil že drugič zapored. "Dve leti nastopam v MotoGP in imam dva naslova svetovnega prvaka. To je preprosto neverjetno," je po dirki novinarjem dejal Marquez. "Takšnega uspeha si nisem mogel predstavljati. Morda je marsikomu vse skupaj videti lahko, saj se zmeraj smejim in sem vesel, ampak prav tako občutim velik pritisk," je dejal novi stari prvak.

Čeprav je moral na tokratni dirki v Motegiju za poldrugo sekundo priznati premoč rojaku Lorenzu, pa mu je drugo mesto zagotovilo zadostno bero točk, da je znova najboljši med najboljšimi. V tej sezoni je osvojil kar deset dirk zapored vse od prve dirke v Katarju, njegov zmagoviti niz pa se je končal šele avgusta na Češkem. Dva tedna kasneje je bil na Otoku znova na vrhu zmagovalnega odra.

Današnja dirka je sicer potekala v oblačnem vremenu, a dežne kaplje le niso zmočile asfaltne površine. Bližajoči tajfun je predstavljal veliko nevarnost, podobno kot na dirki formule 1 minuli teden na Japonskem v Suzuki, ki se je morala zaradi hude nesreče Francoza Julesa Bianchija končati predčasno, tokrat jo je slabo vreme motociklistom prizaneslo.

Pred MotoGP so z dirko opravili tudi v obeh najšibkejših razredih. V razredu Moto2 je slavil Švicar Tom Lüthi (Suter), pred Špancema Maverickom Vinalesom (Kalex) in vodilnim v skupnem seštevku Estevejem Rabatom (Kalex). Po 15. od 18 dirk je v tem razredu drugi Finec Mika Kallio, ki je bil danes šele peti. Vodilni Rabat ima 294 točk, Kallio 256, tretjeuvrščeni Vinales pa 224.

V razredu Moto3 je bil v Motegiju najhitrejši Španec Alex Marquez (Honda) za prvo mesto skupnega seštevka in 231 točk, pred rojakom Efremom Vazquezom (Honda) ter tretjeuvrščenim Bradom Binderjem (Mahindra) iz Južnoafriške republike. Drugi skupno je zdaj Avstralec Jack Miller (KTM), ki je bil danes peti, za Marquezom zaostaja za 25 točk. Tretji je Španec Alex Rins (Honda) s 194 točkami.

Motociklisti bodo dejavni tudi prihodnji konec tedna, ko jih čaka velika nagrada Avstralije na Phillip Islandu.