Eni glavnih dejavnikov, ki so negativno vplivali na razpoloženje vlagateljev v Evropi, so bili vsekakor slabši ekonomski podatki iz največjega evropskega gospodarstva, Nemčije. Padci tovarniških naročil, industrijske proizvodnje in izvoza so tako logično močno prispevali k slabemu razpoloženju vlagateljev. Ni presenečenje, da so v omenjenem obdobju največ izgubile ravno delnice industrijskih in izvozno usmerjenih podjetij, kot je recimo Siemens ali Volkswagen. Nič bolje se ni godilo delnicam energetskih podjetij, saj je cena nafte v tem obdobju izgubila kar 10 odstotkov svoje vrednosti. Vlagatelji so na drugi strani iskali zavetje predvsem v defenzivnih naložbah, kot so državne obveznice, katerih donosi so na rekordno nizkih nivojih. Zahtevana donosnost nemške 10-letne obveznice je tako pri zgolj 0,9 odstotka.

Pričakovanja glede dviga obrestnih mer v ZDA pa so dodatno negativno vplivala na vzdušje vlagateljev. Vlagatelji namreč ocenjujejo, da je začetek dviga obrestnih mer sredi prihodnjega leta prehiter, še posebno glede na poslabšano gospodarsko sliko v številnih državah po svetu.

Povečana volatilnost na finančnih trgih lahko tako še nekaj časa traja, saj oktober, statistično gledano, spada med slabše mesece v letu.

Avtor članka ni imetnik omenjenih delnic. ALTA Invest, d. d., in z njim povezane osebe so lahko lastnice omenjenih delnic.