Največji knjižni sejem na svetu, ki že več kot 60 let vabi v Frankfurt, poteka ravno v teh dneh. Če so se od sredine tedna med stojnicami s knjigami sprehajali predvsem založniki, literarni agenti in preostala strokovna javnost, pa danes ta mednarodni knjižni festival svoja vrata odpira tudi za vse druge ljubitelje knjig in branja.

Finska pripeljala 60 avtorjev

Organizatorji tokrat pričakujejo približno 300.000 obiskovalcev, ki bodo lahko obiskali več kot 3500 dogodkov, kar je največ doslej; podelili bodo tudi okoli 50 nagrad. Osrednja tema letošnjega sejma je sožitje objavljanja na spletu in tiskanja knjig, seveda tudi v luči razvoja elektronskih knjig in različnih platform, na katerih avtorji sami objavljajo svoja dela. Največ pozornosti je kot častna gostja letos deležna Finska, ki je v Frankfurt pripeljala približno 60 avtorjev. Ti svojo literaturo predstavljajo ob literarnih mojstrih, kot so Ken Follett, Paulo Coelho, David Nicholls, Martin Walker, Herta Müller, Rafik Schami, Nino Haratischwili in Alessandro Baricco.

V Frankfurtu letos gostuje več kot 7200 razstavljalcev iz 102 držav. Za slovensko predstavitev tudi tokrat skrbi Javna agencija za knjigo RS (JAK), kjer pravijo, da se je z nekoliko spremenjenim položajem slovenske stojnice in sosedstvom Brazilije, lanske častne gostje sejma, zanimanje mednarodnih založnikov za slovensko literaturo dodatno povečalo. »Najpogostejši obiskovalci naše stojnice so kitajski založniki, ki iščejo zlasti kakovostno otroško literaturo. Tudi sicer je največ povpraševanja po slikanicah in romanih za mladostnike. Zahodnoevropski založniki po drugi strani kažejo največ zanimanja za romanopisje za odrasle. Pogosto imajo že izdelano mnenje o določenih avtorjih in iščejo le najnovejše informacije, zanimajo jih tudi podatki o sofinanciranju,« je za Dnevnik iz Frankfurta sporočil direktor JAK Aleš Novak. Dodaja še, da sta za nekatere predstavnike tujih založb, ki slovenske literature še ne poznajo, dragocena že promocijsko gradivo za posamezne avtorje in katalog založnikov.

V središču zlasti nagrajenci

Na slovenski stojnici je predstavljena najnovejša produkcija po izboru založb, med drugimi zadnji kresnikovi nagrajenci Tadej Golob, Drago Jančar, Andrej E. Skubic, Goran Vojnović in Davorin Lenko. Posebne pozornosti so zaradi obletnic ali večjih dosežkov v zadnjem času deležni še Gabriela Babnik, Nataša Kramberger, Boris Pahor, Frane Milčinski - Ježek in Vitomil Zupan.

V okviru frankfurtskega knjižnega sejma so direktorji osrednjih evropskih institucij s področja založništva in knjige podpisali prvo skupno deklaracijo za podporo založništvu in knjigi, direktor JAK pa bo s slovensko delegacijo predstavil tudi dejavnosti, povezane s projektom Slovenija – častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu. Spomnimo, slovenska vlada je kandidaturo Slovenije kot častne gostje, predvidoma naj bi bilo to leta 2018, že podprla in zanjo zagotovila finančna sredstva.