Ko že vsi obupamo, ko celo kamere jokajo, Marija izreče zgodovinsko misel v stilu: res nimam sreče v življenju. Kako vam je uspelo najti ravno to oboo, ki je pokvarjena.

Slovenski prostor je poln podobnih netalentov. Zasedajo funkcije, za katere niso usposobljeni in ko jim ne uspe, so krivi drugi. Politiki so na vrhu seznama. Popolni analfabeti postanejo glavni igralci. Za porazno predstavo pa je kriva publika. Publika, ki ne razume ali pa je sovražno nastrojena.

Kalvarijo Alenke Bratušek bi lahko videli tudi v tej luči. Pa ne zato, ker ne bi imela talenta, temveč zato, ker je bila tu publika zares sovražna na kvadrat. V Alenko so lahko vsi, od podpovprečnih politikov, hujskaških medijev, kritično nastrojenih novinarjev do užaljenih neizbranih predstavnikov in privoščljivih davkoplačevalcev, projicirali svoje frustracije. Ne le da nimajo talenta, nimajo niti pravega inštrumenta, da bi kdaj nastopili na velikem odru. Zato je edina rešitev v tem, da s tega velikega odra zbrišemo vse, ki bi si upali pihniti v oboo. Alenka je bila poligon za izživljanje. Bila je katarza za vse, ki verjamejo, da imajo besedo. Zadnjo in odločilno. Ravno zato je bila en mesec to velika zgodba. Da vsi ozdravimo svoje frustracije. Zadnji teden nepogrešljivo na prvem mestu vseh televizij.

V normalnih sredinah, kjer premorejo kaj talenta, tudi političnega, bi bila to petorazredna obrobna epizoda. Prava zgodba pa bi bili poslanci, ki so zastavljali vprašanja. Tisti krvoločni zasliševalci, ki so se obnašali kot roboti, ki nimajo nobenega občutka. Z listov prebirajo vnaprej pripravljena vprašanja in se delajo, kot da pred njimi ni oseba z neko digniteto, temveč najhujša zločinka. Zločinka, ki ji je treba samo še dokazati, da je ne le nesposobna za predlagano funkcijo, temveč tudi osebnostno neprimerna. Čudno, da ji ni nihče priporočal ginekološkega ali psihiatričnega pregleda. To, kar so pokazale kamere, je bilo neprijetno. Pa ne zaradi Alenkinega nastopa, temveč zaradi tistih evropskih poslanskih anonimusov, ki so sprejeli vloge v tej sodni drami. In morda celo verjeli, da so za te vloge neizmerno talentirani.

Ne branim Alenkinega nastopa, tako kot nisem še nikoli branil nobenega politika. Ker Alenka je le ponavljala tisto, kar so in še ponavljajo vsi. Od pokojnega Janeza Drnovška, prek Janeza Janše in Boruta Pahorja do Mira Cerarja. Obče ugotovitve, kjer so ključne besede skupaj, reševanje, cilji, se bomo potrudili, bomo odgovorni, bomo določili prioritete in izvedli ključne korake. In za to res ni potreben talent.