Nevladno društvo Zdrava pot že več let upravlja z dnevnim centrom v Krekovi ulici v središču Maribora, kjer se izvaja pomoč in samopomoč zasvojencem od prepovedanih drog. Strokovni delavci centra pomagajo pri premagovanju in odpravljanju stisk in težav odvisnikov, za plače šesterice zaposlenih denar zagotavlja ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter druge javne ustanove in lokalne skupnosti. Denar za materialne stroške prispeva Mestna občina Maribor. Letni proračun Zdrave poti se giblje med 214.000 in 235.000 evri.

Največji kos te finančne potice si je v preteklih letih odrezala zdaj že nekdanja predsednica Jadranka Barbarič. Bruto prihodki donedavne mariborske mestne svetnice (iz stranke Socialnih demokratov) so namreč leta 2011 dosegli zavidljivih 50.000 evrov, kar znaša skoraj četrtino celotnega proračuna društva. Njena bruto plača se je gibala med 3300 in 3800 evri bruto (za primerjavo plača župana Andreja Fištravca znaša 4100 evrov bruto). Poleg tega je Barbaričeva služila denar še iz drugih virov. V letu 2011 je denimo prejela 4000 evrov neto nagrade, štiri avtorske pogodbe pa so ji prinesle 6370 evrov. Lani je s tremi avtorskimi pogodbami prislužila skoraj štiri tisočake.

Konec avgusta je Barbaričeva zapustila položaj. Uradno zato, ker se je odločila za upokojitev. Nasledila jo je strokovna delavka in predsednica izvršnega odbora Mateja Fingušt Pesek. Ko smo jo vprašali, ali se ji omenjeni prihodki Barbaričeve zdijo sporni, je Fingušt-Peskova odvrnila, da gre za »bruto bruto« zneske in da je neto plača znašala med 1500 in 1800 evri.

V nekaterih društvih so plače še višje

»Njena plača je bila v skladu z zakonom o humanitarnih organizacijah in je primerljiva s plačami na enako odgovornih delovnih mestih v javnem sektorju. Gospa Barbaričeva je bila tik pred upokojitvijo in že zaradi delovne dobe je bila njena plača višja,« brani nekdanjo šefinjo njena naslednica. »Včeraj sem govorila s sekretarko na ministrstvu za delo, ki mi je povedala, da so plače v marsikateri nevladni organizaciji še višje. «

»Vse je bilo zakonito,« je zatrdila tudi Barbaričeva. Po njenih besedah ministrstvo za delo prispeva letno 30.000 evrov za plačo strokovne vodje Zdrave poti, preostali denar za izplačilo plač, honorarjev in nagrad pa društvo pridobi iz drugih virov, med drugim od mariborske občine. Na naše opozorilo, da je v občinskem proračunu izrecno navedeno, da občina nakazuje denar Zdravi poti izključno za materialne stroške, je nekdanja mestna svetnica trdila, da ji to ni znano. »Meni je bistveno samo to, kar piše v pogodbi,« se je izgovarjala Barbaričeva.

»Skoraj ne morem verjeti, da so ljudje lahko tako zelo pohlepni,« je ogorčena ustanoviteljica omenjenega društva Jelka Babič. V Zdravi poti je bila aktivna do prihoda Barbaričeve pred petimi leti, potem se je iz društva umaknila. »V prvih letih našega delovanja smo bili brez rednih prihodkov, tudi prostorov nismo imeli. Zalagali smo lastni denar, bili smo entuziasti. Ni mi jasno, kako je mogoče upravičiti tako visoke plače v humanitarnem društvu,« se sprašuje Babičeva.