Dunajčani imajo poseben, srhljiv in zabaven odnos do smrti, kar dokazuje tudi poseben Pogrebni muzej, ki se razteza na 300 kvadratnih metrih. V njem bodo predstavili tako zgodovinske kot tudi sodobne eksponate pogrebne kulture ter obsežen slikovni in video material v interaktivni obliki.

Med eksponati so tudi mrtvaški prti in imperialno orožje s cesarskih pogrebov, številne predmete pa si bodo obiskovalci lahko ogledali prvič – tudi stvari, ki so jih pokojnikom (za vsak slučaj, če bi se zbudil) nastavljali v krsto. Eden od predmetov je bila rešilna budilka, ki bi začela zvoniti, če bi pokojnik oživel in se v grobu premaknil, drugi pa je bodalo, ki so ga najbolj previdni zaupali zdravniku, da jih je ta pred pokopom za vsak slučaj še zabodel v srce.

Na ogled bodo tudi številne krste – od t. i. varčevalne krste za večkratno uporabo iz 18. stoletja, ki ima na dnu vratca, skozi katera so odvrgli truplo pokojnika v grob, do razkošnih sarkofagov in sedeče krste, ki so jo izdelali po motivu s slike surrealističnega slikarja Renéja Magritteja.

Muzej se bo predstavil v povsem novi, interaktivni podobi. Obiskovalci bodo lahko preko ekrana na dotik poiskali, kjer na centralnem pokopališču (Zentralfriedhof) se nahajajo častni grobovi znanih osebnosti, na 13 ekranih pa se bodo vrteli različni videoposnetki, med drugim tudi s pogreba cesarja Franca Jožefa I.