In kot da izjave same še niso dovolj, jih je Nadella v četrtek predstavil na dogodku za ženske, na katerem so ga prosili za kakšen nasvet tistim predstavnicam nežnejšega spola, ki jim je neprijetno prositi za povišice. »Ne gre za to, da prosiš za povišico. Gre za to, da zaupaš v sistem, ki ti bo sam ob pravem času namenil povišico,« je odgovoril. Prepričan je, da je to dobra karma, ki bi šefom pomagala uvideti, da lahko zaupajo svojim delavcem in jim naložijo več odgovornosti.

Plaz kritik tudi na twitterju

Predsednica kolidža Harvey Mudd Maria Klawe, kjer je potekal pogovor, je jasno izrazila nestrinjanje in iz občinstva požela aplavz odobravanja. Na Nadello se je nedolgo zatem na twitterju vsul plaz kritik, sam pa je objavil: »Slabo sem odgovoril na vprašanje, kako naj ženske zaprosijo za povišico. Zapreti moramo prepad med spoloma, tako da povišica zaradi pristranskosti ni potrebna.«

Kasneje je vsem zaposlenim na Microsoftu poslal elektronsko sporočilo, v katerem je pojasnil, da je na popolnoma napačen način odgovoril na vprašanje. »Mislim, da morajo biti ženske in moški za isto delo tudi isto plačani. In ko gre za nasvet o povišici, ko misliš, da si jo zaslužiš, je Mariin nasvet pravilen. Če misliš, da si jo zaslužiš, moraš prositi zanjo.«

Do povišice šele po reinkarnaciji

Čeprav se je za svoje neprimerne opazke hitro opravičil, pa je spletna skupnost že začela sarkastično pisati o nasvetu za karmo. Ena od opazk je bila, naj se Microsoft na karmo zanaša tudi pri postavljanju cen svojim izdelkom, druga pa, da se ženske z dobro karmo sčasoma znova rodijo kot moški in šele takrat dobijo povišico, ki si jo zaslužijo.

Izjave Nadelle so znova osvetlile problematično razmerje med ženskami in moškimi, zaposlenimi v tehnoloških podjetjih (najslabše razmerje se kaže na položajih inženirjev). Ravno te položaje povečini zasedajo beli moški in pa Azijci. Ženske v Microsoftu predstavljajo 29 odstotkov, na področju inženirstva in vodstvenih položajev pa je le 17 odstotkov žensk.