Hokejisti Olimpije in Beljaka so v novo sezono krenili s precej različnimi pričakovanji. Ljubljančani so si za osrednji cilj postavili več zmag kot lani, ko so na 54 tekmah slavili vsega devetkrat, medtem ko je Beljak razmišljal, kako daleč bo prišel v končnici. Po osmih krogih sta tekmeca s štirimi točkami poravnana na dnu lestvice v EBEL. Če položaj Olimpije ne gre šteti kot presenečenje, je drugače v Beljaku, kjer zaradi ponesrečenega začetka kažejo vse več nezadovoljstva.

V času igranja v EBEL je Beljak predčasno sklenil nastope v novoustanovljeni ligi prvakov, kjer je zaostal za švedsko Frölundo in švicarskim klubom iz Ženeve. Od štirih predstavnikov iz EBEL sta se v osmino finala uvrstila le Salzburg in Dunaj, medtem ko je bil Bolzano podobno neuspešen kot Beljak. Zdaj bosta rezultatsko krivuljo skušali izboljšati novi okrepitvi Jason Krog in Darren Haydar, ki bosta domačo premiero doživela danes, ko bo na avstrijsko Koroško prispela Olimpija. To bo posebna tekma za finskega trenerja Hannuja Järvenpääja, ki mora ujeti serijo zmag, sicer bo primoran poiskati novo poslovno priložnost nekje drugje. Če bo še drugič v sezoni izgubil proti svojemu nekdanjemu klubu iz Tivolija, se bo njegov status v Beljaku zagotovo še bolj zapletel.

Pod tako velikim pritiskom pa zagotovo ni prvi mož na ljubljanski klopi Fabian Dahlem. Ker proračun moštva ne seže niti do pol milijona evrov, od Olimpije nihče ne pričakuje prav veliko. Da bi se Dahlemu zatresel stolček, bi moral vleči resnično nerazumljive poteze, a do zdaj mu razen nekaterih malenkosti ni veliko očitati. Izkupiček dveh zmag in šestih porazov je realen kazalnik, da bo letošnja zima približno enako uspešna kot zadnja, saj je o kakršnih koli okrepitvah zaradi finančnega zategovanja pasu prepovedano govoriti. Verjetno bo marsikateri polom znal preprečiti vratar Andy Chiodo, ki je edini tuji hokejist z dodano vrednostjo na ravni odprtega prvenstva Avstrije. Dosedanje izkušnje nakazujejo, da lahko Olimpija zmaga predvsem takrat, ko odigra disciplinirano tekmo z minimalnim številom individualnih napak, obenem pa mora tudi tekmec odigrati bolj zaspano in slabše od sposobnosti.

Trener Dahlem je prejšnji teden našel nekaj zdravila za igro ob številčni prednosti, ko je v ogenj poslal Jureta Sotlarja. To je bila pogumna poteza, ki ga bo morda opogumila za še kakšno spremembo, ko moštvo ne bo našlo rešitve. »Že prej sem vedel, da je Jure dovolj pameten igralec in da lahko igra v power playu. Dal nam je več konkurenčnosti, a moramo vedeti, da tudi drugi igralci čakajo na svojo priložnost,« pravi Fabian Dahlem, ki Olimpijo vodi le na tekmah v EBEL, ne pa tudi v državnem prvenstvu, ko ga zamenja Bojan Zajc. Rošada je nekoliko presenetljiva, saj Olimpija v domači ligi ne igra v popolni postavi, zato je verjetnost morebitnega zdrsa mnogo večja. Vprašanje je, kdo bi v primeru prvega neuspeha nosil odgovornost – Fabian Dahlem, ki tekme spremlja s tribune, ali njegov pomočnik Bojan Zajc. »Ne vidim težave, da sva si razporedila odgovornost. Bojan bolje pozna mlade igralce, zato je lažje tudi njim. Sam dogajanje vedno podrobno opazujem s tribune,« je rekel nemški trener.

Danes v Beljaku pričakuje težje delo kot pred dvema tednoma, ko je Olimpija na domačem igrišču zmagala s 4:1. Pristavil je, da bo tekmec nevarnejši že zaradi obeh okrepitev, hudomušno pa je pristavil, da je močnejša tudi Olimpija, ker ima novega, 75 let starega šoferja avtobusa. Kot je dejal, so se v slačilnici na to temo že večkrat pošalili. »A pustimo zdaj šalo na strani. Fantom večkrat povem, da se ne smejo nikogar ustrašiti. Vedno moramo stremeti k boljši igri, igralci morajo imeti veliko željo po dokazovanju,« je še pristavil.

EBEL, 9. krog, danes ob 19.15: Beljak – Olimpija, KAC – Dunaj, Gradec – Znojmo, Bolzano – Innsbruck, sinoči: Linz – Salzburg 2:1 (1:0, 0:1, 1:0).