Kot je v začetku tedna poročal britanski Guardian, je 18-letna Chandova ostala brez nastopa na igrah Commonwealtha zaradi spornega testa spola. Sprinterka in njeni zastopniki ter privrženci trdijo, da ji ne bi smeli prepovedati udeležbe na tekmovanju na podlagi sila spornega testa, s katerim določajo spol tekmovalke. Gre za po njihovem mnenju neznanstven pristop, ki ima za posledico diskriminacijo tekmovalke, katere previsoka raven testosterona je posledica povsem naravnih procesov v njenem telesu. Pri sprinterki so namreč odkrili simptom, po katerem ima povečano raven moških spolnih hormonov androgenov v krvi.

Pritožba Chandove bi utegnila postati precedenčna, saj kot prva športnica izpodbija pravilnik Mednarodne atletske zveze, ki so ga sprejeli leta 2009 zaradi primera južnoafriške atletinje Caster Semenye, pri kateri so se pojavili dvomi o tem, ali je ženska.

»Vedno sem bila in sem še vedno dekle«

Chandova je za New York Times izjavila, da ni popustila pritiskom trenerjev, ki so jo silili, da se podvrže hormonskemu zdravljenju, s katerim bi zmanjšala raven testosterona v telesu. "Prepričana sem, da ni prav, da te silijo k spremembam telesa zgolj zato, da bi se lahko ukvarjala s športom. Za nikogar se ne bom spreminjala. To je podobno kot v nekaterih družbah, ko ti za krajo odsekajo roko. Gre za podobno primitivno in neetično pravilo. Z vztrajanjem na tem pravilu gredo predaleč. Tri zaporedne dneve in noči sem prejokala, ko sem prebrala na spletu, kaj si mislijo ljudje o meni. Govorili so: Dutee - fant ali dekle? Kako sploh lahko govorijo takšne stvari o meni. Jaz sem vedno bila in sem še vedno dekle," je povedala Chandova.

Njen svetovalec v tem primeru je zdravnik specialist Payoshni Mitra: "Takšna neživljenjska pravila imajo zelo negativen učinek na ženske. Športni funkcionarji, ki so si jih izmislili, sploh ne vedo, koga so izključili iz tekmovanj. Veliko od teh žensk so skrbnice svojih družin, po tem ko jim je šport ponudil veliko priložnost."

Chandova ne bo mogla tekmovati vse do končnega epiloga v Lozani, kljub težkim razmeram, v katerih se je znašla, pa ni obupala in vidi svetlo prihodnost za udejstvovanje žensk v športu: "Ko se dekleta ukvarjajo s športom, jih obravnavajo enako kot moške, s tem pa postaja tudi naša družba enakopravnejša, kar ni slabo."