V letih, ki jih je preživel v zaporu, so s posebnimi testi ugotovili, da Velez ni mogel poškodovati otrokove glave na takšen način. Kot drugo pa med samim sojenjem ni bil deležen ustrezne obrambe, oziroma je tožilec poroto na neprimeren način prepričal, da je odločila, da je Velez kriv.

Sistem, poln napak

Brian Stull, odvetnik pri družbi American Civil Liberties Union, ki je Veleza zastopal od leta 2009, je ob njegovi izpustitvi dejal: »Nedolžen človek je bil obsojen na smrt, ker je celoten sistem poln napak. Obramba, ki bi ga morala braniti, ga je razočarala, tožilec, ki bi moral bedeti na pravičnim sojenjem, tega ni storil, celo sodnik je delal napake.«

Velez se je leta 2005 vselil skupaj s svojim novim dekletom Acelo Morena. Slednja je imela iz prejšnjega razmerja 11 mesecev starega dečka Angela Morena. Ob noči čarovnic, ko je dečka pazil Manuel, je opazil, da ima 11-mesečnik težave z dihanjem. Poklical je na pomoč, Angelo pa je dva dni kasneje umrl. Sprva sta bila tako Manuel kot Acela obtožena umora, a je Acela kasneje priznala krivdo in se pogodila za nižjo kazen. Obsojena je bila na 10 let zapora, a so jo po petih letih izpustili in izgnali v Mehiko.

V času udarca je bil na drugi strani ZDA

Del dogovora je bil tudi, da bo Acela pričala proti Manuelu, čeprav je ob aretaciji dejala, da dečka ni nikoli udaril. Med sojenjem pa je poroti dejala, da so se težave z dečkovim zdravjem začele, ko se je vselil Manuel. Izvedenci so takrat pojasnili, da je Angel umrl zaradi hudega udarca v glava, ki naj bi se zgodil dva tedna pred dečkovo smrtjo. Zadnji udarec pa naj bi prejel le nekaj ur preden so ga našli nezavestnega, je takrat poroti dejal tožilec.

Nevropatolog pa je nato odkril, da je smrtni udarec nekdo zadal dečku od 18 do 36 dni pred smrtjo. Velez ga takrat ni mogel udariti, saj je bil službeno odsoten. In čeprav je pred leti to povedal svojemu odvetniku, ta med samim sojenjem njegove odsotnosti nikoli ni omenil. Več prič je tudi potrdilo, da je Acela dečka fizično zlorabljala od rojstva. V nekem primeru ga je, naveličana njegova joka, z vso silo vrgla na kavč.