Silicijevi vrtički, slovenska start up skupnost, ki je pred nekaj meseci ustanovila svoj sklad semenskega kapitala, danes razkriva prvih pet investicij v slovenska globalno usmerjena start up podjetja. Slovenski podjetniki iz skupnosti Silicijevi vrtički pravijo, da so v času od ustanovitve sklada zaznali stabilno rast potencialnih ekip iz regije, ki so pripravljene, da svoje podjetje peljejo v naslednjo fazo razvoja. Za investicije, visoke med 20.000 in 40.000 evri, bodo prejeli 5- do 10-odstotni delež podjetja.

Peter Ribarič, ki upravlja sklad, ob prvih investicijah pravi, da je neverjetno, da so že v prvih mesecih delovanja našli pet podjetij z visokim potencialom. »Upali smo, da se bo to zgodilo, ampak zdaj imamo dokaz, da imajo podjetja že v zgodnji fazi razvoja dovolj znanja in talenta ter inovativnosti, s katerimi prepričajo zasebne investitorje, da podprejo njihove ideje,« je dejal Ribarič.

Slovenski podjetniki so tako skupaj z nekaterimi ameriškimi investitorji največ potenciala zaznali v start upih Sqwiz, Povio, Flaviar, Getta.pro in Sphericam. V podjetju Sqwiz razvijajo storitev za mala podjetja, ki lahko na podlagi aktivne strani na facebooku ustvarijo spletno stran. Ekipa je sicer trenutno v Londonu v podjetniškem pospeševalniku Wayra. Povio je družbeno omrežje, namenjeno deljenju fotografij med prijatelji, njihova prednost pa je ohranjanje večje zasebnosti, saj uporabnik fotografijo deli le s tistimi prijatelji, ki si jih sam izbere. Tudi Povio je produkt izpopolnjeval v tujini, in sicer v ameriškem pospeševalniku Y Combinator.

Stari znanec med prejemniki semenskega kapitala je tudi Flaviar, slovensko-angleški start up, ki sladokuscem in ljubiteljem žganih pijač omogoča, da vsak mesec pokusijo nov izbor najboljših žganih pijač, ki prihajajo v petih mini polnjenjih. Za zdaj pa smo nekoliko manj slišali o Getta.pro in Sphericam. Prvi se je nedavno predstavil na Mini Seedcampu v Ljubljani in razvija aplikacijo za športne trenerje. Olajša jim organizacijo treningov s strankami, saj se lahko stranke za trening najavijo in ga tudi plačajo prek aplikacije, Sphericam pa je kamera, ki zajema posnetke v radiju 360 stopinj in s tem snemalcem omogoča še večjo kreativnost pri ustvarjanju videoposnetkov.

Sklad Silicijevih vrtičkov bo izbrane ekipe zalagal z znanjem, mentorstvom in kontakti iz poslovnega sveta. Cilj je ekipe spraviti na mednarodni trg, preveriti njihovo idejo in jih pripraviti za nadaljnje investicije, pravijo. Z vsakim start upom bodo sodelovali individualno, in sicer bodo za vsak start up izbrali nekoga izmed investitorjev, ki bo ekipo aktivno spremljal ter ji pomagal na njeni poti ter pri tem po potrebi vključeval tudi druge investitorje, med katerimi najdemo imena, kot so Jugoslav Petković, Andraž Tori, Darko Butina, Peter Ribarič in Jerry Colonna.

»To je tako kot imeti starejšega brata, ki ti pove, kakšne neumnosti vse je že naredil, da se jim ti lahko izogneš, obenem pa ti omogoči zmenek s sestro svojega sošolca,« je mentorstvo, ki ga bodo prejeli skupaj z investicijo, ponazoril Luka Pečavar, ustanovitelj podjetja Sqwiz.