Kakšni bodo njihovi naslednji koraki, včeraj sicer še ni znal povedati, saj so se o tem pogovarjali včeraj zvečer, upa pa, da bo okoljski inšpektorat ustavil sežig petrolkoksa v cementarni. Razmišljajo pa tudi, da bi od odgovornih v Lafarge cementu in na pristojnih institucijah, ki so potrebovale toliko časa, preden so ukrepale, zahtevali ustrezno odgovornost. »Pred nadzorom sem govoril z direktorjem cementarne Dušanom Škaličkim, ki je dejal, da mi ne more povedati, kakšen energent uporabljajo,« je še dejal Macerl in dodal, da so konkretna vprašanja naslovili tudi na okoljski inšpektorat, vendar odgovorov še niso dobili. So pa na ministrstvu za kmetijstvo in okolje pojasnili, da bo inšpekcija za okolje in naravo delovala v skladu z veljavnimi predpisi in sodbo upravnega sodišča.

Spomnimo, da je okoljski inšpektor v torek pri nadzoru cementarne ugotovil, da tam še vedno uporabljajo petrolkoks, čeprav je upravno sodišče, ki je razveljavilo okoljevarstveno dovoljenje Lafarge cementu, hkrati ugotovilo tudi, da v podjetju nikoli niso imeli dovoljenja za kurjenje petrolkoksa. Tako zdaj v Lafargeu lahko obratujejo le na podlagi gradbenega dovoljenja, izdanega leta 1998, v katerem imajo dovoljenje za kurjenje premoga, ne pa tudi petrolkoksa, čeprav je ta zapisan v oklepaju. Petrolkoks je namreč stranski produkt naftne industrije in ne vrsta premoga, zato dovoljenja za uporabo premoga ne gre enačiti s petrolkoksom.

Arso bo v celoti upošteval navodila sodišča

Še več, po letu 2003, ko so v cementarni začeli kuriti petrolkoks, so se emisije skupnega organskega ogljika (TOC) in benzena znatno povišale, prvega za 77 odstotkov, benzena pa celo za 256 odstotkov, in tega nikakor ne gre pripisovati samo surovini, navajajo v Eko krogu, kjer se tako kot proti sosežigu odpadnih gum, olj in plastike že od vsega začetka borijo tudi proti kurjenju petrolkoksa v trboveljski dolini. Sta pa obe gorivi med seboj precej povezani, saj običajno cementarne petrolkoks nadomeščajo z alternativnimi viri goriv, za njihov prevzem pa jim proizvajalci tudi plačajo. Cementarne si s tem znižujejo stroške obratovanja, to pa je tudi razlog za desetletni boj Eko kroga proti »kapitalistom, ki bi za vsako ceno izčrpavali in še dodatno onesnaževali že tako okoljsko degradirano zasavsko regijo«.

Kako uspešni bodo pri tem, bo pokazala prihodnja odločba Agencije RS za okolje (Arso), ki ji je upravno sodišče naložilo vnovičen postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja, pri tem pa spet dalo jasna navodila, kako ga voditi. Med drugim ti napotki zajemajo tudi prepovedano uporabo petrolkoksa. Strokovne službe Arso, ki jim je upravno sodišče že pred tremi leti moralo dati navodila, kako voditi omenjeni postopek, bodo napotke v celoti upoštevale tudi tokrat, obljubljajo. Lafargeu pri tem ni treba vložiti novega zahtevka za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, vendar obstoječa vloga vsebuje tudi uporabo petrolkoksa kot goriva, so še pojasnili. Vprašanje, kdaj gre pričakovati ponovno odločitev, pa je preuranjeno, saj je najprej potrebno ponovno proučiti obsežno dokumentacijo z vidika sodbe in morebiti tudi še pozvati stranko na predložitev dodatnih dokazil, so dodali.