»Med kosovnimi odpadki je kar četrtina takšnih, ki so še uporabni,« je pojasnil direktor Komunale Kočevje Marko Kljun. Te lahko prebivalci Kočevja od zdaj namesto v zbirni center odnesejo v kočevsko enoto Centra ponovne uporabe. Sprejemajo tako rekoč vse, kar je še uporabno. Tudi še delujoče gospodinjske aparate, ki pa jih predhodno pošljejo na pregled v Ljubljano. »Nismo pooblaščeni servis za gospodinjske aparate, zato lahko ljudje prinesejo zgolj takšne, ki še delujejo,« je pojasnila Vovkova in dodala, da lahko vsi izdelki krožijo po vseh enajstih slovenskih enotah centra. »Šestdeset odstotkov vseh slovenskih odpadkov žal še vedno konča na regijskih deponijah odpadkov,« je razložil Karel Lipič iz Zveze ekoloških gibanj Slovenije, ki je partner pri projektu. Med zavrženimi stvarmi pa so velikokrat tudi čisto novi ali zgolj malo rabljeni kosi oblačil in obutve, nepoškodovani kosi pohištva ali pa knjige, igrače in jedilni pribor.

Glavna namena CPU, ki deluje kot socialno podjetje, sta varovanje okolja in povečanje zaposljivosti. »Izdelek, ki bi postal odpadek, se ponovno uporabi, s čimer zmanjšujemo količino odloženih stvari na deponijah in s tem privarčujemo, obenem pa skušamo v lokalnem okolju priskrbeti delo težje zaposljivim osebam,« je pojasnila Vovkova. Vse izdelke prodajo po simbolični ceni, saj je vodilo CPU, da so izdelki dostopni vsem. Kot socialno podjetje si prizadevajo zmanjševati družbene razlike. »To pa nikakor ne pomeni, da so naši izdelki slabše kakovosti. Vse pregledamo, očistimo, prebarvamo in popravimo, marsikdaj kupec dobi boljše kot v trgovini,« je še povedala Marinka Vovk.

V kočevski enoti Centra ponovne uporabe, ki bo prvi dve leti deloval pod okriljem istoimenskega socialnega podjetja, sta trenutno zaposleni dve osebi, do konca leta naj bi zaposlili še dve. Občina Kočevje, ki spodbuja nastanek samostojnega socialnega podjetja, jim je prostore odstopila. »Po dveh letih naj bi kočevski center zaživel kot samostojno socialno podjetje,« je povedala kočevska podžupanja Lili Štefanič in dodala, da načrtujejo ustanovitev še dveh socialnih podjetij. Eno naj bi se ukvarjalo s pridelavo zelenjave (Kmetija Marof), drugo pa z izrabo sečnih ostankov (Drvar).