Ameriški in kanadski zdravniki, dietologi in prehranski strokovnjaki tudi na podlagi izsledkov najnovejših raziskav priporočajo redno, vsakodnevno uživanje jogurta (navadnega, probiotičnega in kefirja)– pa tudi pitje sirotke.

Vsak dan jogurt ali sirotko

Redno uživanje zmernih količin (250 do 500 mililitrov) jogurta (najbolje posnetega, z manj maščobe) po najnovejših ugotovitvah poglobljenih raziskav, izvedenih v zadnjih petih letih, zmanjšuje tveganje za motnje delovanja trebušne slinavke in z njimi povezanega prediabetesa in sladkorne bolezni tipa 2. V skupini preiskovancev, ki je vsak dan redno zaužila od 250 do 500 mililitrov navadnega oziroma probiotičnega jogurta (brez dodatkov), so znanstveniki ugotovili za 28 odstotkov manjše tveganje in obolevnost za diabetesom v primerjavi s kontrolno skupino, ki jogurta ni uživala. Podrobnosti o svoji raziskavi so objavili v priznani strokovni publikaciji Diabetologia, glasilu Evropskega združenja za preučevanje sladkorne bolezni. Poleg jogurta, ki je bogat z beljakovinami, vitamini, minerali in encimi pa tudi mlečnimi maščobami in drugimi hranilnimi in varovalnimi snovmi, vsem, ki bi se radi obvarovali sladkorne bolezni, strokovnjaki priporočajo tudi uživanje drugih fermentiranih živil, denimo sira, kisle repe, kislega zelja ipd. Redno uživanje posnetih fermentiranih mlečnih izdelkov z jogurtom, skuto in sirom pa tudi sirotko je v predhodnih raziskavah botrovalo 24-odstotnemu zmanjšanju tveganja za pojav sladkorne bolezni.

Vodja opisane raziskave, specialist raziskovalec in znanstvenik dr. Nita Forouhi, strokovnjak Medicinskega raziskovalnega centra za epidemiologijo Univerze v Cambridgeu, poudarja, da imajo določena živila specifično vlogo in pomembno funkcijo, povezano s presnovo sladkorja in preprečevanjem oziroma obvladovanjem sladkorne bolezni tipa 2. Med njimi poleg živil, bogatih z vlakninami (polnozrnate žitarice, sadje, zelenjava), in določenih začimb (cimet, ingver, gorčica, kurkuma) igrajo pomembno vlogo tudi fermentirani mlečni proizvodi. Ti so bogati tudi s kalcijem, pomembnim v preprečevanju in obvladovanju osteoporoze, ki pogosto pesti prav diabetike.

Cimet in jabolčni kis

Rezultati kliničnih raziskav v zadnjih desetletjih pričajo, da skorja drevesa cimetovca izboljšuje vrednosti glukoze in holesterola v krvi pri sladkornih bolnikih z boleznijo tipa 2, hkrati pa cimet deluje tudi dolgoročno, saj naj bi preprečeval dejavnike tveganja za bolezni srca in ožilja pri diabetikih.

Med preostalimi začimbami in zelišči velja omeniti ingver, bogat z gingeroli, ki spodbujajo porabo glukoze v mišicah, brez povečanja tvorbe in izločanja inzulina – lažje obvladovanje krvnega sladkorja. Kurkuma s svojimi bioaktivnimi sestavinami prav tako spodbuja uravnavanje krvnega sladkorja. Česen vsebuje bioaktivno snov alicin, ki sodi med naravne rastlinske antidiabetike. Tudi čebula vsebuje bioaktivne hipoglikemične snovi, kot sta alil propil disulfid in že omenjeni alicin. Aloe vera, zeliščni tonik za jetra in žolčni sistem, prav tako sodi med učinkovite naravne hipoglikemike.

Zlasti naravni jabolčni kis pomaga pri uravnavanju koncentracije sladkorja v krvi in obvladovanju oziroma vzdrževanju krvne glukoze v mejah normale. Priporočljivo je uživanje (pitje) primerno razredčenega jabolčnega kisa pred obrokom, bogatim z ogljikovimi hidrati. Raziskave pričajo, da jabolčni kis izboljšuje občutljivost organizma za inzulin, hormon trebušne slinavke, ki igra ključno vlogo v prenovi sladkorja oziroma ogljikovih hidratov. Ameriški znanstveniki so s poglobljeno raziskavo na prostovoljcih že leta 2004 ugotovili, da jabolčni kis upočasni hitrost povečevanja vsebnosti glukoze v krvi pri posameznikih, odpornih proti inzulinu (inzulinska rezistenca v fazi prediabetesa), pa tudi pri diabetikih s sladkorno boleznijo tipa 2. To so potrdile tudi poznejše raziskave. Znanstveniki menijo, da utegne naravni jabolčni kis v organizmu sprožiti podobne procese kot uradno priznana sodobna zdravila, denimo antidiabetika acarbose in metformin. Obetavno področje, ki terja nadaljnje raziskave, zato jabolčnega kisa za zdaj še ni mogoče uradno proglasiti za antidiabetik. Ga je pa kljub temu priporočljivo uživati – tudi v preventivne namene. man