Luskavica, strokovno psoriaza, je vnetna bolezen, ki ni nalezljiva, običajno pa se pojavi v odrasli dobi. Za njo so značilne pordele vnetne plošče na koži, zavedati pa se moramo, da so te, kot pravi prof. dr. Tomaž Lunder z Dermatovenerološke klinike v Ljubljani, le vrh ledene gore. »Luskavica ni samo nekaj na koži, pod gladino se skriva še cela vrsta drugih stanj.«

Pri skoraj polovici bolnikov, ki se jim bolezen začne z luskavico, se nadalje razvije tudi psoriatični artritis. To je kronična vnetna bolezen z značilnimi vnetji kitnih narastišč in ovojnic. Poleg tega je pri bolnikih z luskavico znatno povečana možnost za pojav resnih obolenj srca in ožilja, debelosti, proti inzulinu odpornega diabetesa, psiholoških motenj, kot sta depresija in alkoholizem, obolenja prebavil, vnetja oči, prizadetosti nohtov, pri hudi obliki luskavice pa je do sedemkrat povečana tudi možnost za srčni infarkt.

Sprva dovolj le mazila

»Pri blagi obliki luskavice je dovolj, da vnete predele kože mažemo z mazili, ki nam jih predpiše zdravnik,« je pojasnil dr. Lunder. Če gre za razširjeno obliko bolezni, jo zdravijo s fototerapijo, pri kateri morajo biti zelo previdni, saj je kancerogena, tako kot izpostavljanje soncu.

Če ima bolnik hudo obliko luskavice, za zdravljenje uporabljajo imunosupresive in retinoide. Kljub razmeroma uspešnemu zdravljenju je še vedno okoli deset odstotkov bolnikov, ki jim tako utečeno zdravljenje ne pomaga, zato jih morajo zdraviti z biološkimi zdravili.

S temi zdravili zdravijo tiste bolnike, ki se na tradicionalno zdravljenje niso odzvali, ki imajo prizadete več kot deset odstotkov telesne površine in kadar opazijo, da je njihova kakovost življenja zaradi bolezni znatno slabša.

»Eden od bolnikov, ki smo ga zdravili več kot dvajset let, je več kot tretjino življenja preživel v bolnišnici, ko pa smo ga začeli zdraviti z biološkimi zdravili, se je njegovo stanje znatno izboljšalo,« je povedal dr. Lunder in dodal, da z biološkimi zdravili pri več kot polovici bolnikov dosegajo vsaj 75-odstotno izboljšanje začetnega stanja.

Biološka zdravila, ki jih uporabljajo za zdravljenje luskavice, se po delovanju in lastnosti razlikujejo od tistih, ki so v rabi za zdravljenje onkoloških bolezni. Imajo tudi manj neželenih učinkov, saj je njihova toksičnost manjša.

Sram, depresija, težave v službi

Poleg zdravstvenih posledic luskavica močno zaznamuje tudi bolnikovo socialno življenje. Dr. Lunder pravi, da se večina bolnikov sooča s stigmo, občutkom sramu in neprivlačnosti. »Luskavica močno zaznamuje socialno življenje bolnika, saj so spremembe na koži lahko zelo opazne. Ljudje, ki ne vedo, da luskavica ni nalezljiva, se bolnikov pogosto izogibajo.«

Posledice luskavice segajo tudi na delovno področje bolnika, saj bolezen vpliva na njegovo odsotnost z dela, v primeru izgube dela pa ta še težje najde zaposlitev. Z depresijo se sooča več kot polovica bolnikov z luskavico.

Da take scenarije preprečimo, je treba zdravnika obiskati, takoj ko opazimo spremembe na koži. Če imate težave z luskavico, se lahko obrnete tudi na Društvo psoriatikov Slovenije. Za več informacij lahko obiščete njihovo spletno stran ali pokličete na telefonsko številko 02 420 2212.