Toshibina različica pametnih očal tehta 42 gramov in je še ena v seriji naprav, ki poskušajo oddaljenost našega pogleda od zaslonov zmanjšati na minimum. Kljub več let preizkušanja tehnologije, odkar je Google predstavil svoj Google Glass, pa nihče še ni povsem prepričan, pri katerih opravilih bodo tovrstne naprave najbolj koristne. To je na sejmu povedal tudi vodja Toshibinih raziskovalcev, ki je dodal: »Neprestana prisotnost majhnega zaslona v pogledu bi lahko bila utrujajoča za oči, bi pa s tem lahko dobil podatke brez da bi mignil. Zahteva manj napora kot gledanje na uro.«

Če so pametna očala že nekako stalnica tehnoloških sejmov, pa so NTT Docomojeve malce bolj sveža zamisel. Te s pomočjo posebnih tkanin beležijo srčni utrip uporabnika, zbrane podatke pa lahko, kot je običajno za tovrstne naprave, nato spremljamo s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu.

Branje misli in virtualno stiskanje dlani

Še bolj zanimivi so senzorji, ki so jih razvili pri Fujitsuju. Slednji naj bi bili sposobni slediti pogledu strank pred točilnim pultom ter zaznati, katere pijače jih zanimajo. Strankam se nato zaslonu izpišejo podatki o ceni pijače, njenem poreklu, vsebini in podobno. Seveda pa bi podobna rešitev delovala tudi v prodajalnah. Še posebej tistih, ki niso samopostrežne in kupec izdelka ne more vzeti v roke, da bi se seznanil s podatki.

Fujitsujev predstavnik Naoki Mishiro je povedal tudi, da bi storitev imela lahko velik vpliv na trženje v prihodnosti. Ob tem misel hitro pobegne k slavnemu prizoru vsiljivih oglasov v filmu Manjšinsko poročilo, zaradi česar se hitro zamislimo, če je to nekaj, kar bi si res želeli. Ima pa tehnologija vsekakor nastavke, da osreči oglaševalce in posameznike, ki so navdušeni nad ciljanimi oglasi.

Poleg naštetih zanimivosti je bila predstavljena tudi napravica, ki želi nadomestiti gledanje v zaslon, ko želimo slediti GPS napotkom med sprehajanjem po neznanem mestu. Ročka Yubi Navi, ki še najbolj spominja na ročko Nintendove konzole Wii, uporabnika usmerja s pomočjo vibracij in piskov, izdelovalci pa trdijo, da je izkušnja podobna temu, da bi vas po neznanem mestu vodili za roko.

Da bi zgodbo z vodenjem za roko podkrepili, ima naprava še dodatno funkcijo, ki omogoča komunikacijo med prijatelji s »stiskom« dlani na daljavo. Izdelovalci Yubi Navi so namreč prepričani, da bi morali v pametne naprave vnesti več dražljajev, ki bi bili povezani z dotikom.