Za nagrade festivala Borštnikovo srečanje se bo letos potegovalo 11 uprizoritev osmih režiserjev, ki jih je kot najboljše iz pretekle gledališke sezone izbrala selektorica Amelia Kraigher. V spremljevalnem programu, ki ga je s pomočjo Kraigherjeve sestavila umetniška direktorica festivala Alja Predan, bo na ogled še šest od skupno sedmih izbranih predstav.

"Vse te slovenske predstave so v bistvu najboljše, kar ta trenutek slovenska gledališka produkcija ima. To je ena petina celotne slovenske produkcije. Če je 20 odstotkov res kvalitetnih uprizoritev, je to zelo veliko. Imamo res dobro gledališče," je na današnji novinarski konferenci ob podpisu pogodb s sponzorji povedala Predanova.

Čeprav se je količina sponzorskih sredstev v zadnjih petih letih prepolovila, festival po besedah direktorja SNG Maribor Danila Roškerja postaja "vedno bolj relevanten evropski festival in blagovna znamka Maribora".

Mednarodni program bo ob odprtju festivala začela predstava Murmel Murmel režiserja Herberta Fritscha v produkciji Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz iz Berlina, ki bo prvič gostoval v Sloveniji. Z Madžarske prihaja predstava Naše skrivnosti Bele Pinterja, gostili pa bodo tudi predstavo Neoplanta madžarskega gledališča iz Novega Sada v režiji Andrasa Urbana.

Dve predstavi prihajata iz Španije, in sicer Brickman Brando Bubble Boom v idejni zasnovi Alexa Serrana in Paua Palaciosa ter Zlata doba legende sodobnega flamenka Israela Galvana. Prav dramatiki in gledališču iz Španije bo namenjen letošnji Fokus, zato so pri festivalu Borštnikovo srečanje izdali knjigo s slovenskimi prevodi petih dram iz katalonščine, baskovščine in kastiljščine, študentje pa bodo pripravili bralne uprizoritve.

Ponovno je pripravljen tudi izbor domačih predstav, ki je namenjen mednarodni strokovni javnosti in tujim gledališkim kritikom. Po besedah Predanove so rezultati tega dela programa dobri, saj so tako številne slovenske predstave prodrle na tuje odre. Lanska zmagovalna predstava Ponorela lokomotiva režiserja Jerneja Lorencija je gostovala na štirih pomembnih festivalih.

"Festival si že nekaj let prizadeva za odprtost. Zdi se mi, da je slovenske zatohlosti vse preveč in da je prav, da si nastavimo kdaj pa kdaj zrcalo, predvsem pa da naše najboljše dosežke pokažemo še komu drugemu," je povedala Predanova.

V okviru festivala se bodo zvrstili še znanstveni simpozij o dramatiki Vitomila Zupana, mednarodni simpozij o gledališču upora, delavnica dramskega pisanja in okrogla miza o dramski figuri nemega lika. V preddverju Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki je osrednje prizorišče festivala, bo na ogled razstava plakatov vseh dosedanjih Borštnikovih srečanj, v Muzeju narodne osvoboditve Maribor pa virtualna razstava o Borštnikovem srečanju v letu 2011 in 2013.